Få en flyvende start på din jobsamtale, når du bliver spurgt: ”Tag mig igennem dit CV”

Når du starter en jobsamtale, starter den ansættende leder sandsynligvis samtalen med en eller an form for indledende spørgsmål. På grund af dette er “Fortæl mig om dig selv” et af de mest almindelige samtalespørgsmål i enhver jobsøgning. Men den ansættende leder kan også starte samtalen ud med at sige: “Tag mig igennem dit CV.” I denne artikel får du grunden til at ansættende ledere stiller dette spørgsmål samt, hvordan du reagerer på den rigtige måde.

Hvorfor den ansættende leder siger: “Tag mig gennem dit CV”

Når en ansættende leder beder dig om at gennemgå dit CV med dem, søger de hurtigt at lære mere om din arbejdshistorie samt din evne til at kommunikere din “historie”, i relation til den stilling, du er til samtale ved. Essentielt bringer dette spørgsmål dit CV til live ved at tilføje et menneskeligt element til en liste over erfaringer, kompetencer og kvalifikationer. Det giver dig en mulighed for at forbinde alle prikkerne i dit CV sammen for at danne en sammenhængende fortælling – en der forhåbentlig hænger sammen med den stilling, du er til interviewer for.

Den ansættende leder vil gerne vide mere om de kompetencer og erfaringer, du har, der kvalificerer dig til det job, du prøver at få. Og især hvis du har en arbejdshistorie, der ikke direkte vedrører den stilling, du interviewer til, kan det være svært for den ansættende leder eller HR at forbinde prikkerne på egen hånd. Men en åbning som “Tag mig igennem dit CV” kan give dem et overblik over dine kvalifikationer lige fra samtalens start og hjælpe dem med at beslutte, hvilke dele af din fortid de skal spørge mere ind til. Dette spørgsmål kan også give baggrundsinformation til eventuelle huller i dit CV. Og det kan give den ansættende leder en fornemmelse af dine kommunikationsevner. “Er kandidaten i stand til at fremhæve deres værdi på en kortfattet måde, eller vandrer de i 30 minutter?”

Men hvordan er “Tag mig igennem dit CV ” anderledes end den klassiske samtaleåbner “Fortæl mig om dig selv”? Sandheden er, at de ikke er langt fra hinanden. Begge er sådanne afprøvede måder at starte en samtale på. Du kan besvare begge spørgsmål på lignende måder og inkludere mange af de samme oplysninger.

Den lille forskel ligger i rammen: “Fortæl mig om dig selv” er mere en karriereoversigt, der fokuserer på, hvilke kvaliteter der gør dig bedst egnet til stillingen. Du kan derfor vælge at indlede med, hvor mange år du har været leder, hvilke brancher du har arbejdet i, eller en stor karrierepræstation. Med andre ord er det et lidt mere åbent spørgsmål, der giver dig mulighed for at tale igennem dine tidligere stillinger en efter en, men også giver plads til, at du først og fremmest kan fremhæve temaer – alt efter hvad, du tror, vil gøre dig til en stærkere kandidat. Med spørgsmålet “Tag mig gennem dit CV”, forventer den ansættende leder typisk et mere struktureret svar, der beskriver dine kvalifikationer grupperet efter, hvilket job der gav dig disse kvalifikationer.

Det er bestemt en fordel at forberede svar til begge spørgsmål. Men du vil næsten helt sikkert kun ende med at blive stillet det ene spørgsmål i en samtale.

7 tips til at besvare “Tag mig gennem dit CV”

Når du besvarer dette spørgsmål, er dit ultimative mål at blive set som en fremtidig kollega og at være mindeværdig. Her er et par tips til at nå disse mål, mens du forbereder dig på at besvare dette spørgsmål i din næste jobsamtale.

  1. Gør det hurtigt

“Tag mig gennem dit CV” er ofte det første eller et af de første spørgsmål i en samtale, så du vil være sikker på, at dit svar er kortfattet og giver den ansættende leder det fundament, de har brug for, for at fortsætte samtalen uden at optage for meget af din tildelt tid. Undgå at bruge mere end fem minutter på at svare på dette spørgsmål.

  1. Skræddersy dit svar

Hvis du undrer dig over, hvordan du vil koge alt på dit CV ned til et par minutter, skal du ikke stresse. Der er ingen grund til at dele hele din livshistorie, undgå en ord-for-ord-forklaring på hele din arbejdshistorie. Hvis du er årtier inde i din karriere, så lad være med at starte med dit første job efter universitet. Bare hold dig til de sidste 10-15 år. Som en nyuddannet kan du dog overveje at berøre alle dine erfaringer til dato.

Fortæl om højdepunkterne i din karriere, da de er relateret til det job eller den virksomhed, du søger hos. Dette spørgsmål er en mulighed for at dele din karrierehistorie og fremvise den værdi, du bringer til en virksomhed, så dit svar bør fokusere på disse aspekter af dine tidligere erfaringer.

Inden et interview skal du tage dig tid til at læse stillingsbeskrivelsen omhyggeligt. Spørg dig selv, hvilken af ​​de oplevelser og færdigheder du bringer til bordet, der er vigtigst for denne stilling og denne virksomhed. Men tænk også over, hvordan du kan understrege din entusiasme og begejstring for virksomheden eller stillingen. For eksempel, hvis du interviewer til en front-end softwareteknisk stilling for et hightech-firma, der laver budgetteringssoftware, bør du helt sikkert fremhæve ethvert programmeringsarbejde, du har udført ved hjælp af de samme kodningsmetoder eller projektstyringsrammer, som dette team bruger. Du kunne også (kort) tale om, hvordan du brænder for finansiering og budgettering, og at du derfor var kasserer i en klub under din universitetstid.

  1. Gå ud over punkterne på dit CV

Når du tager den ansættende leder igennem dit CV, bør du ikke bare navngive dine jobtitler eller recitere dine CV-punkter. Lad være med bare at liste punkterne op. I stedet kan du forbinde hvert job med en kompetence eller erfaring, der er direkte nødvendigt for stillingen. Du kan eksempelvis sige, ‘Der har jeg virkelig finpudset mine problemløsningsevner…’ og delt et eksempel, eller: ‘Efter kun 6 måneder blev jeg forfremmet til assisterende manager…'”

Hvis du laver et karriereskifte, eller du er nyuddannet, vil du fokusere på at fremhæve de overførbare kompetencer, du har opnået i en kontekst eller tidligere erfaring, der er relevant for stillingen.

  1. Vælg den rigtige struktur for dig

Formatet på dette spørgsmål egner sig til den lineære genfortælling af din arbejdshistorik (eller nyere arbejdshistorik, hvis du har været i feltet i mere end et par år). Og at starte med dine ældste erfaringer er en vej du kunne gå – især hvis du har en stærk, mindeværdig erfaring i din fortid, der førte dig på din karrierevej. Men det er ikke den eneste måde, du kan opstille dit svar på. Du kan starte med at beskrive din nuværende stilling, før du fortæller om tidligere job, hvorefter du knytter dem begge til fremtiden.

Når du beslutter dig for, hvilken rækkefølge der fungerer bedst for dig, skal du huske på, at en ansættende leder, som enhver lytter, typisk er mest engageret i begyndelsen og mod slutningen. Så vælg den struktur, der får dit svar til at begynde og slutte på en måde, der viser, at du bringer værdi til virksomheden.

  1. Del de rigtige oplysninger

Uanset hvordan du vælger at fremstille dit svar, skal du tale om din fortid, nutid og fremtid og forbinde dem med det job, du er til samtale hos. Sådan taler du om hver fase:

Fortid: Nævn stillinger fra din fortid, og forklar, hvordan de bidrog til dine kvalifikationer til denne rolle. Her kan du tale om din uddannelse og/eller oplæring, hvis det er inden for de seneste 10-15 år, men medmindre du er nyuddannet, bør du ikke bruge for meget tid på det.

Nutid: Det er her, du taler om din nuværende stilling og fremhæver vigtige præstationer fra dette job på en måde, der gør det klart, hvordan de er relevante for det job, du er til samtale for.

Fremtid: Forbind dine tidligere erfaringer og nuværende stilling med, hvad du vil gøre næste gang, og hvorfor du passer godt til dette job. Dette er især vigtigt, hvis du skifter karriere.

  1. Anerkend huller i dit CV

Hvis du har et betydeligt hul i dit CV, der kan rejse spørgsmål eller røde flag hos den ansættende leder, skal du anerkende det i dit svar. Hvis du springer dette over, antager den ansættende leder måske, at du skjuler noget, og de vil sandsynligvis spørge alligevel.

Du behøver ikke at skjule dine huller. Alle har en historie, og historien omkring hullet i dit CV kan være det, der gør dig unik og mindeværdig. For eksempel kan du fortælle om et orlov, hvor du udviklede en færdighed som fotografering. Måske kan du forbinde din historie med din karriere. For eksempel, hvis du er en grafisk designer, der brugte tid på at rejse rundt i Europa for at se hvert et kunstmuseum, kan du måske tale om, hvordan du planlægger at anvende det, du har lært, på dit arbejde.

Selvom du ikke har en spændende historie, skal du stadig udfylde hullet for den ansættende leder. Du behøver ikke at dele hver eneste detalje. Gennemsigtighed er godt, men du bør bruge din energi på at fortælle om, hvorfor du er den rigtige person til jobbet.

  1. Øv dit svar

Da “Tag mig gennem dit CV” er en almindelig samtaleåbner, er det især vigtigt at øve dig på at sige dit svar højt – hvad enten det er til en ven eller et familiemedlem eller bare til dig selv. Dit svar skal fremstå stærkt og poleret. Hvis du ikke øver dig, har de fleste en tendens til at køre lidt rundt i svaret, og det er ikke et godt førstehåndsindtryk. Husk på, at det er bedst at holde dit svar kort og godt.

Eksempel på besvarelse af spørgsmålet

Så hvordan ser alle disse tips ud i praksis? Her er et eksempel:

“Jeg er i øjeblikket digital marketinganalytiker for XX. Vi sælger en bred vifte af produkter, og jeg udmærker mig ved at skabe en rød tråd mellem tidligere kampagner og nuværende kampagner, der måske ikke er relateret ved første øjekast. Her sørger jeg for at anvende tidligere kampagners data til nye scenarier. Da vores marketingafdeling for eksempel udviklede strategien for markedsføring af en ny serie af fitness-trackere rettet mod ældre forbrugere, samlede jeg data fra ikke kun tidligere fitness-tracker-kampagner, men også alle vores kampagner rettet mod denne aldersgruppe. Her fandt jeg ud af, at den bedste platform til et tungt annoncetryk ville være Facebook. Den endelige kampagne overskred salgsmålene med næsten 30%. Jeg har også taget online kurser i forskellige datavisualiseringsværktøjer for at hjælpe mig med at kommunikere mine analyser på en mere fordøjelig måde”.

“Før dette job var jeg en social mediekoordinator hos XX, hvor jeg lærte meget om strategier for sociale medier, men også blev virkelig forelsket i talsiden af ​​tingene. I løbet af mit første år påtog jeg mig projektet med at analysere alle vores marketingkampagner på de sociale medier fra det sidste årti og præsenterede mine resultater for den øverste ledelse”.

”Selv som studerende blev jeg tiltrukket af digitale marketingstrategier. Jeg var kommunikationsfaglig, men tog en række marketingfag og var også ansvarlig for annoncering af arrangementer for studerende og mennesker i lokalområdet for en fundraising-gruppe, jeg var en del af. Med et meget lille budget fandt jeg ud af, hvordan jeg kunne trække mere end 200 mennesker til et fundraising-arrangement, vi afholdte”.

”Da jeg fortsætter med at finpudse mine dataanalysefærdigheder, leder jeg virkelig efter at finde en stilling, der sætter dette i spidsen for mit daglige arbejde, mens jeg stadig holder mig opdateret i marketingverdenen. Analysestillingen i din virksomhed føles som det perfekte næste skridt for mig”.

Her er et eksempel for en person med en mindre ligetil karrierevej:

”Jamen, som du kan se fra mit CV, tog jeg lidt af en snoede vej for at nå dertil, hvor jeg er i dag. På universitet jeg fag i kemi. Jeg fandt tidligt ud af, at det ikke var noget for mig at arbejde i et laboratorium hele dagen. På et tidspunkt indså jeg, at det jeg glædede mig mest til, var de fag, hvor jeg underviste som instruktor.”

”Da jeg blev færdiguddannet, fandt jeg et job inden for salg hos et forbrugerfirma, hvor jeg trak på min undervisningserfaring og lærte endnu mere om at skræddersy dit budskab til en person samt at forklare nogle gange komplekse sundhedskoncepter til nogen uden en videnskab baggrund. Derefter valgte jeg at tage salgstrainee stilling hos en større virksomhed, hvor jeg var ansvarlig for at undervise nyuddannede i det grundlæggende ved salg. Mine praktikanter havde i gennemsnit flere aftaler lukket i deres første kvartal end nogen af ​​de andre kollegaer. Plus, jeg fik så meget tilfredshed ved at finde den rigtige måde at træne hver ny ansat på og se dem udvikle sig og lykkes. Det mindede mig om min tid som undervisningsassistent på universitet. Det var da jeg begyndte at tage aftenkurser for at blive certificeret kemiunderviser.

Jeg forlod mit fuldtidsjob sidste år for at afslutte min eksamen, og hen over sommeren arbejdede jeg på en videnskabslejr, hvor jeg underviste børn i alderen 10 til 12 om grundlæggende kemikoncepter og bedste praksis for sikre eksperimenter. Nu glæder jeg mig til at finde mit første fuldtidsjob, og denne stilling virker som det bedste valg for mig. Det lave elev-til-lærer-forhold vil gøre, at jeg kan tage mig tid til at undervise hver elev på den bedste måde for netop dem – hvilket er min yndlingsdel af jobbet.”

Har du brug for hjælp til at forberede din næste jobsamtale? Book et møde allerede i dag, så vi kan få en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig: https://calendly.com/howtowin/raadgivning