Hvordan reagerer du på ‘Har du spørgsmål til mig?’

Kandidater skal huske, at de også interviewer arbejdsgiveren.

Hvis du er en af ​​de mange tusinde mennesker, der genovervejer deres karriereforløb i kølvandet på pandemien og den såkaldte Store Resignation, kan der meget vel være en jobsamtale i din nærmeste fremtid. At blive kaldt til samtale har en tendens til at give blandede følelser – begejstring over, at du måske kunne være på vej til større og bedre ting, og frygt for at skulle besvare en række spørgsmål, der lige så godt kunne være hjernevridere.

Den gode nyhed er, at det er jobsøgernes marked. Arbejdsgivere annoncerer flere stillinger, end der er folk til at besætte dem, og er mere villige end nogensinde til at forhandle med dig om de aspekter af arbejdslivet, som du synes er vigtigst. Du skal bare spørge, siger eksperter.

Hvis du er interesseret i at lande dit drømmejob, er det måske på tide at holde op med at forberede dit svar på, hvordan din største svaghed faktisk er en styrke og fokusere på et andet spørgsmål, du sandsynligvis vil støde på: “Har du nogle spørgsmål til mig?”

Her er, hvordan karriereeksperter siger, at du kan svare på det spørgsmål og følge op på de svar, du modtager.

4 emner du kan spørge en kommende arbejdsgiver om

Omkring 1 ud af 4 jobsøgende, har ringe tillid til, at de vil finde det rigtige match med deres næste rolle, ifølge en nylig undersøgelse fra Monster.com. ”Ved at vende skrivebordet om”, øger du markant dine chancer for, at du får et job, du ved, du vil kunne lide, siger karriereeksperter.

Kandidater skal huske, at de også interviewer arbejdsgiveren.

Her er hvad du skal spørge om.

Hjemmearbejde

Hver virksomhed har en holdning til hjemmearbejde, hvor nogle tillader virtuelt arbejde på fuld tid, andre skifter til en hybridmodel, og nogle virksomheder bringer medarbejdere tilbage til kontoret. Hvis du er til samtale hos en virksomhed med fleksibilitet på denne front, så vær meget ærlig omkring, hvad du foretrækker.

Men lad være med at spørge, hvordan din vision om arbejde ville passe ind i deres politik. Spørg, om mulighederne for hjemmearbejde. Spørg om der er de samme muligheder for forfremmelser for medarbejdere, der arbejder hjemmefra, og om de virkelig forsøger at gøre det til et godt miljø for folk, der ikke altid er på kontoret.

Karrierebane

Det klassiske spørgsmål “Hvor ser du dig selv om fem år?” kan gå begge veje. Du kan spørge: ‘Hvor ser du denne stilling bevæge sig hen i de næste par år?'”  eller “Hvor sidder folk, der tidligere har besat denne stilling, i dag?”

Dit mål her er at forstå potentialet for, hvordan det at tage denne stilling vil forme banen for din karrierevækst.

Kultur fit

Mange HR-repræsentanter vil fortælle dig, hvilken fantastisk virksomhed du kommer til at arbejde I. De kan endda gå så langt som at sige, at det er som at være en del af en stor lykkelig familie. For at finde ud af, hvordan det egentlig er at arbejde der, kan det hjælpe at være kreativ.

Sammen med andre spørgsmål, du måtte have om virksomhedskultur, kan du spørge en ansættelsesleder om følgende: “Hvis du havde en tryllestav og kunne ændre noget ved virksomheden, hvad ville du så ændre?”

Forhåbentligt vil svaret hjælpe dig med at se, hvad der faktisk kan gøre livet svært for folk, der arbejder der. Det er en pænere måde at sige: ”Hvad er det værste ved at arbejde her?”.

Kompensation

Løn kan forhandles, men du vil generelt gøre klogt i at vente med at lægger et tal på bordet, indtil arbejdsgiveren giver et tilbud først. Du har den bedste chance for at lande et modtilbud, hvis du undersøger lønninger for stillingen på forhånd.

Det er passende at stille disse bredere spørgsmål tidligt i samtaleprocessen, hvis du griber emnet an på den rigtige måde. Du kan eksempelvis sige: ”Jeg håbede på at få information om, hvordan virksomheden griber fastsættelse af lønninger an”. På den måde kan du gå og lave din research.

Lav din due diligence på enhver potentiel arbejdsgiver

Mange potentielle medarbejdere fornemmer, at ikke alt, hvad de får at vide, vil vise sig at være helt sandt – 24 % af de jobsøgende i Monsters undersøgelse siger, at de er skeptiske over for løfter, virksomheder giver om jobforventninger, fordele, frynsegoder og kultur.

Nogle ting, som personalegoder, vil måske kun eksistere midlertidig – og du gør klogt i at spørge ind til dem, før du accepterer et tilbud.. Enhver god virksomhed vil have personalegoder. Du kan sende en e-mail til ansættelseslederen, hvor du spørger om personalegoderne eller spørge ind til det, du er i tvivl om.

Hvis noget virker for godt til at være sandt, er det en god idé at bede om det på skrift.

Pas på nogle røde flag. Det kunne være, at du får en masse generiske svar eller en masse ”Jeg er ikke sikker. Lad mig vende tilbage til dig”. De burde være informeret nok til at svare på dine spørgsmål, og hvis de ikke ved, hvordan tingene håndteres i virksomheden, er det et rødt flag.

Du kan muligvis få scoop om en virksomhed ved et netværksmøde med tidligere ansatte, konsultere karrieresider, såsom Jobindexs firmaevaluering, opsøge firmaansatte på LinkedIn eller gennemsøge internetfora såsom Reddit eller Quora for samtaler mellem tidligere ansatte.

Det skader aldrig at tale med en nuværende medarbejder, som heller ikke forsøger at ansætte dig. Et af de spørgsmål, vi anbefaler folk at stille, er: ”Er der andre på holdet, jeg kan tale med for at høre mere om, hvordan tingene fungerer her?”. Hvis svaret er nej, er det et rødt flag.

Har du brug for inspiration til din næste jobsøgning? Book et uforpligtende møde, så hjælper vi dig på vej: www.calendly.com/hotowin/raadgivning