13 spørgsmål ansættende ledere elsker at stille i telefonsamtaler (og hvordan du besvarer dem som en pro)

De fleste af os kan ikke lide overraskelser i jobsøgningsprocessen. For ærligt talt er det stressende nok at finde og lande sit drømmes job – det hjælper ikke at få kastet en ekstra kurvebold oveni.

I denne artikel hjælper vi dig med at undgå overraskelser i en af de mere vanskelige dele – og ofte den første del – af jobsøgningen: Telefonsamtalen. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan forvente i sådan et opkald, er her nogle af de mere almindelige samtalespørgsmål, du sandsynligvis bliver udsat for. Du får ligeledes gode råd til, hvordan du let besvarer dem.

 1. Hvordan fandt du denne stilling?
 2. Fortæl mig om dig selv/Ta’ mig igennem dit CV
 3. Hvad ved du om vores virksomhed?
 4. Hvorfor forlod du/forlader du din seneste stilling?
 5. Beskriv, hvad du gør i din nuværende rolle
 6. Hvad leder du efter i dit næste job?
 7. Hvorfor er du interesseret i denne stilling?/Hvad tiltrak dig til denne virksomhed?
 8. Hvad er dit lønkrav?
 9. Hvilken type leder arbejder du bedst sammen med?
 10. Hvorfor er du den bedste kandidat til jobbet?
 11. Er du villig til at flytte?
 12. Hvornår kan du starte?
 13. Har du spørgsmål til mig?

Inden vi går i gang: Hvorfor er telefonsamtaler en ting?

Telefonsamtaler er, som du kan forestille dig, nemt at udføre. Som Kim Holst, karriererådgiver og indehaver af HowToWin, påpeger: “Hvis der er mange kandidater, og du bare prøver at indsnævre, hvem du skal have til en personlig samtale, kan en telefonsamtale nogle gange være supernyttig.”

Hvad leder en ansættende leder efter i det telefonopkald? Normalt er det et meget højt niveau: “De screener for risici, de forsøger at validere dine kvalifikationer, og de vil se, om du er egnet,” siger Kim Holst. Med andre ord: Hvem er du, hvad ved du om os, og hvorfor vil du arbejde her?

Selvfølgelig er det muligt, at du bliver stillet meget specifikke spørgsmål, der er helt unikke for stillingen eller dit felt. Men oftere end ikke – og normalt ud over de adfærdsmæssige eller tekniske spørgsmål – bliver du stillet følgende spørgsmål i en telefonsamtale:

 1. Hvordan fandt du denne stilling?

Der er to grunde til, at nogen ville spørge dette: De er virkelig nysgerrige (disse oplysninger kan være nyttige til at forfine deres rekrutteringsproces), og de vil forstå, hvorfor du søgte, og hvordan du fandt frem til netop dem (som vi også dækker senere i spørgsmålet “Hvorfor vil du have dette job?”). Hvis du stødte på jobbet på en unik måde, f.eks. gennem en personlig relation, kan dette være særlig vigtig information for den ansættende leder.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Let – bare sig, hvor du fandt stillingen (gennem LinkedIn, via en jobsøgningsportal eller via en netværkskontakt) og lidt om, hvad der fik dig til at søge.

For eksempel, “Jeg hørte om en ledig stilling i afdelingen gennem en ven af en ven, [Navn], og da jeg har en stor interesse i virksomheden og jeres arbejde med udviklingen af grøn energi, besluttede jeg, at det ville være en fantastisk stilling at søge for mig”.

 1. Fortæl mig om dig selv/Ta’ mig igennem dit CV

At stille dette spørgsmål hjælper med at forbinde stregerne mellem dig og stillingen. Nogle gange er den person, der interviewer dig, ikke den ansættende leder, men et rekrutteringsfirma eller en person i HR, der har meget lidt viden inden for dit felt. I så fald har de muligvis ingen kontekst omkring, hvad der gør dit CV godt egnet.

For mennesker, der har en meget forskelligartet baggrund, eller som har varetaget mage tilfældige job, kan det være svært for den person, der læser CV’et, at lave disse forbindelser mellem ansøgeren og den pågældende stilling.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Det intervieweren i virkeligheden leder efter i dit svar er: “Fortæl mig om dig selv, da det er relevant for den stilling, du i øjeblikket interviewer til”.

Så fokuser på de færdigheder og oplevelser, der er mest anvendelige i forhold til den aktuelle stilling. Du kan forenkle dit svar ved at bruge formlen “Nutid-Fortid-Fremtid”. Forklar, hvor du er, og hvad du gør nu, gør opmærksom på, hvad du tidligere har lavet, og slut af med en kort forklaring på, hvad du glæder dig til at gøre i fremtiden (og hvordan det relaterer sig til dette job!).

 1. Hvad ved du om vores virksomhed?

Intervieweren vil gerne vide, om du har foretaget din research. Alle kan søge en ledig stilling, der passer til deres profil. Den rigtige kandidat vil brænde for virksomheden selv, og hvad den står for.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Lad være med at citere deres “Om” side. Vælg snarere en eller to kvaliteter i organisationen, der vækker genklang hos dig – deres mission, deres produkt, deres brand, deres virksomhedskultur. Forklar, hvorfor du beundrer dem, og giv et eksempel på, hvordan du relaterer dig til dem.

For eksempel, hvis du søgte en stilling hos HowToWin, kunne du sige: ”Jeg har læst jeres karriererådsartikler i årevis, og jeg elsker jeres mission om at hjælpe folk med at opbygge en karriere, de brænder for. Jeg tilbragte de sidste 10 år i stillinger, jeg ikke elskede, før jeg endelig fandt min niche inden for salg. Jeg synes, at det ville være en fantastisk oplevelse at hjælpe andre med at undgå den vej, jeg tog, og hjælpe dem med at finde deres drømmejob”.

 1. Hvorfor forlod du/forlader du din seneste stilling?

Selvom det kan føles som om intervieweren graver efter snavs, er der faktisk et større formål med dette spørgsmål: Hvorfor du forlod et tidligere job (og hvordan du taler om det) kan sige meget om din arbejdsmoral og holdning.

Dette bør ikke forhindre dig i at være ærlig, hvis du blev opsagt af en eller anden grund. At blive afskediget eller fyret er ikke noget at skamme sig over, og det er heller ikke altid helt din skyld. Og at overvinde det professionelt og proaktivt er kun med til at imponere interviewer mere.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Ingen grund til at gå i detaljen, hvis du er blevet fritstillet eller fyret. Intervieweren ønsker ikke, at du gentager de ubehagelige detaljer – de vil hellere se, hvad du har lært af oplevelsen. Sig blot “Jeg blev fritstillet på grund af [grund]” og forklar, hvordan dette har gjort dig til en bedre og stærkere medarbejder.

Hvis du søger nye muligheder af andre årsager, uanset om du ikke længere udvikler dig fagligt, ikke kan lide din chef eller vil prøve noget nyt, skal du undgå at snakke grimt om din tidligere arbejdsgiver (selvom du desperat har lyst til det) og i stedet fokusere på det, du er ser frem til at udføre i din næste rolle.

For eksempel kan du sige, “Jeg har arbejdet med projektledelse i flere år nu, og mens jeg elsker det arbejde, jeg laver, vil jeg meget gerne anvende mine kompetencer til tekniske løsninger – og jeg tror på, at denne stilling vil være den perfekte mulighed for at gøre netop det”.

 1. Beskriv, hvad du gør i din nuværende rolle

Ligesom spørgsmålet “Fortæl mig om dig selv”, giver dette en kontekst for intervieweren for at få en fornemmelse af dine kompetencer og din ekspertise. Det viser også, om du effektivt kan kommunikere din værdi – som Holst påpeger: “Hvis du ikke kan beskrive, hvordan du bidrager til dagligt, hvorfor skulle jeg så ansætte dig?”

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Fokuser ikke bare på “hvad” i dit job – understreg virkningen. Hvordan bidrager dit ansvar til dit teams eller virksomhedens mål? Hvordan gør dit arbejde tingene mere effektive eller effektive? Hvilke kompetencer har du udviklet gennem tiden i denne rolle, og hvordan er de et aktiv for din virksomhed?

 1. Hvad leder du efter i dit næste job?

Dette spørgsmål sætter forventningen i forhold til, hvad kandidaten kommer til at gøre for virksomheden, og hvad de ønsker gøre for virksomheden. Ideelt set bør dine mål og stillingens mål være tilpasset.

Dit svar siger også meget til en interviewer om, hvorvidt du ville være en god langsigtet ansættelse. For eksempel leder du muligvis efter et job, hvor du kan vokse og rykke op graderne i løbet af de næste par år, mens denne stilling efterlader lidt plads til mobilitet. At klarlægge dette allerede nu hjælper både dig og den ansættende leder med at undgå et dårligt match.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Hvis du allerede har et job, og du leder efter et andet, er det sandsynligvis fordi, der mangler noget i din nuværende stilling. Og det er helt i orden at være ærlig omkring. Og der er en måde at gøre det på, uden at tale dårligt om din nuværende arbejdsgiver.

Du kan eksempelvis tage udgangspunkt i: “Jeg er nået til et punkt i min karriere, hvor jeg virkelig leder efter flere X.” Eller du kan sige: “Jeg tror, jeg virkelig har finpudset X -dygtighed, og derfor er jeg spændt på at forfølge Y.”

 1. Hvorfor er du interesseret i denne stilling?/Hvad tiltrak dig til denne virksomhed?

Ligesom nogle af de ovenstående spørgsmål stiller intervieweren dette, fordi de vil se, om du har foretaget din research og rent faktisk er interesseret i, hvem de er, og hvad de gør. Det, de ikke vil høre, er: “Jeg har brug for et job, og det her virkede spændende”.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Der må være noget, der tiltrak dig til stillingen eller virksomheden (udover løn eller frynsegoder) – fokusér på det.

“Brug tid på at kigge virksomhedens hjemmeside igennem. Læs tidligere pressemeddelser eller opslag på LinkedIn og se på stillingsbeskrivelsen igen for være i stand til at trække et par specifikke ting frem om virksomheden … noget, der kan personliggøre dit svar lidt, så det ikke er supergenerisk, ”foreslår Holst. Sammenkobl det derefter med din erfaring, karrierebane og mål.

 1. Hvad er dit lønkrav?

Selvom det kan virke lidt tidligt, stiller interviewere dette spørgsmål i telefoninterviews for hurtigt at udelukke kandidater, der falder uden for deres budget.

Ofte får intervieweren et bestemt beløb pr. stilling, og i stedet for at tage en kandidat hele vejen igennem processen for kun at sidde fast i lønnen, vil de sikre, at personen er fortrolig med, hvad de kan tilbyde på forhånd.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Dette er ikke beregnet til at være et trickspørgsmål, og det vil heller ikke nødvendigvis tage dig ude af løbet, hvis du sætter niveauet højt. Du bliver dog nødt til at have foretaget lidt research for at sikre, at du angiver et nøjagtigt tal eller område, der er passende for stillingen, og at du kan bakke din værdi op med beviser.

”Find ud af, hvad markedsværdien er for dit særlige område, og find derefter ud af, hvor du passer ind i det baseret på din erfaring og din uddannelse, så når du går ind i interviewet, og du bliver stillet det spørgsmål, er du parat til at sige, ‘Baseret på erfaring, baseret på disse data, baseret på markedet … ville min ideelle løn ligge i intervallet X til Y,’ siger Holst.

At snakke om løn afhænger meget af, hvor i processen du er. Hvis dette er en første telefonscreening, er det måske bedre at holde dit svar vagt, f.eks. “Lige nu er jeg virkelig interesseret i at finde den rigtige match for mig, og jeg er derfor åben for at forhandle om løn.” Hvis de derefter presser dig til et mere specifikt svar, kan du angive dit ønskede interval (derfor er det så vigtigt at forberede sig på forhånd!). Uanset hvad, må du ikke nævne løn, medmindre de gør det – du vil være bedre i en bedre position til at forhandle om din ønskede løn senere.

 1. Hvilken type leder arbejder du bedst sammen med?

Dette spørgsmål handler i høj grad om, om du vil passe ind i teamet og til stillingen. Leder-medarbejderforholdet er afgørende for succes, og intervieweren vil være sikker på, at du vil komme godt overens og arbejde godt sammen med din potentielle chef. Og ønsker vi ikke alle at arbejde for en leder, vi er på bølgelængde med?

Som Holst forklarer: “Hvis jeg ved, at lederen har en tendens til at være en lille smule mere hands on, og der kommer en kandidat ind og siger, at de ikke kan lide ledere, der mikromanager, eller at de foretrækker, at en leder bare stoler på dem til at gøre deres arbejde, så fungerer det måske ikke så godt. ”

Han tilføjer, at dette ikke nødvendigvis vil påvirke deres beslutning om ikke at tage dig videre i ansættelsesprocessen – det er snarere “endnu et datapunkt, som jeg kan dele med den person, der tager den endelige beslutning.”

Sådan svarer du på spørgsmålet:

“Prøv ikke at besvare spørgsmålet på den måde, som du tror, de gerne vil høre. Bare vær ærlig, «siger Holst. Hvis det hjælper dig med at skabe et godt svar, kan du tilbyde nogle eksempler på tidligere gode ledere, du har haft, eller ledelsesstile, du er stødt på, og som du godt kan lide. Og undgå at nævne nogen negativ feedback eller historier om gamle chefer eller ledere.

 1. Hvorfor er du den bedste kandidat til jobbet?

Mange mennesker er kvalificerede på papir til et enkelt job. Interviewere ønsker at indsnævre deres pulje til de kandidater, der skiller sig ud fra flokken – og at stille dette spørgsmål hjælper dem med at gøre det.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Det geniale ved dette spørgsmål er, at det giver dig mulighed for virkelig at vise, hvad det er, der gør dig speciel uden for dit CV. Så gå med det!

Hvad er en ting, ingen andre ville bringe til bordet, som du har? Det kan være tidligere erfaring, en vis passion eller kompetence, overensstemmelse med virksomhedens kultur eller blot din beslutsomhed for at løse et specifikt problem. Du kan også bruge denne tilgang til spørgsmålet: “Hvorfor skal vi ansætte dig?”

 1. Er du villig til at flytte?

Dette er et logistisk spørgsmål for interviewere, som har til formål at udelukke kandidater, der umiddelbart er lokaliseret for langt væk fra arbejdspladsen. Det betyder ikke, at de ikke vil overveje at lade dig arbejde eksternt, hvis de virkelig vil have dig og kan få det til at fungere – men det bliver bestemt overvejet, når du vælger mellem to potentielle kandidater.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Det er enkelt: Hvis du ikke er i området, skal du fortælle dem, om du er villig til at flytte for stillingen eller ej. Hvis det er lidt mere kompliceret, skal du forklare din situation kortfattet og med vægt på, hvor meget du brænder for jobbet.

For eksempel: “Mine børn er lige startet i skole, så vi vil ikke kunne flytte, før deres skoleår er slut. Jeg er virkelig begejstret for denne stilling, og jeg ville være mere end villig til at få det til at fungere eksternt, hvis du ser det som en mulighed”.

 1. Hvornår kan du starte?

Nogle gange skal en ansættelsesleder besætte en stilling med det samme. I så fald ville de sandsynligvis kun overveje dig, hvis du kan starte med det samme. Men selv når der ikke er travlt, stiller de dette spørgsmål for at lægge en intern strateg i forhold til, hvor længe de er villige til at vente på den rigtige medarbejder.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

“Hvis du ikke arbejder, kan [du] naturligvis sige: ‘Jeg er klar til at starte, når du har brug for mig’, og det er altid et godt svar,” siger Holst. Men hvis du har brug for at opsige dit nuværende job, har planlagt en ferie eller har en anden tidsbegrænsning, du arbejder med, kan du sige noget i retning af: “Jeg ville være tilgængelig X dage/uger efter at have modtaget tilbuddet ”eller“ Jeg kan starte når som helst efter [dato]”.

 1. Har du spørgsmål til mig?

Med dette spørgsmål vil intervieweren i virkeligheden tilbyde dig chancen for at få adresseret dine spørgsmål og bekymringer. For du interviewer jo dem lige så meget, som de interviewer dig!

Men de spørgsmål, du stiller, giver dem også indsigt i dine værdier og ekspertise – så sørg for, at de er tankevækkende og tilpasset den stilling, virksomhed og person, du taler med.

Sådan svarer du på spørgsmålet:

Forbered to til tre spørgsmål på forhånd omkring virksomheden eller stillingens mål, teamdynamikken, din fremtidige leder eller virksomhedskulturen. Endnu bedre, skriv alle spørgsmål, der dukker op i dit hoved, mens du taler med dem – dette viser, at du er opmærksom og skræddersyr dine spørgsmål i overensstemmelse med et, i har snakket om.

Mens du afslutter telefonopkaldet, tilføjer Holst, “det er altid en god idé at finde ud af, hvad de næste skridt er”, hvis intervieweren ikke kommer ind på det. Dette kan være så simpelt som at spørge: “Hvad er det næste skridt i denne proces?” eller “Hvornår kan jeg forvente at høre fra dig igen?”

Den bedste måde at naile disse spørgsmå på er at forberede dig så meget som muligt på forhånd. Når du tager dig tid til at undersøge virksomheden og intervieweren, samle noter og øve dine svar, bliver det meget lettere at svare med selvtillid.

Holst bemærker, “ofte ved du ikke, hvilken type samtale du går ind til, medmindre de har fortalt dig det på forhånd.” Samtalen kan bare være et screeningsopkald eller den eneste samtale, du får med virksomheden. Det kan være med en tredjeparts rekrutterer eller den direkte ansættelseschef. Uanset hvad vil du gerne gøre et godt indtryk.

Har du brug for hjælp til at forberede din næste jobsamtale? Book et uforpligtende møde allerede i dag, så vi kan få en dialog om, hvor vi kan klæde dig bedst mulig på til din næste samtale: https://calendly.com/howtowin/raadgivning