15 grunde til, at du ikke er blevet ansat (endnu)

Jobsøgning kan være en svær proces. Og jo længere du er i det, jo sværere virker det til at være. Det kan være så nedslående at give det alt, du har, for at blive afvist igen og igen eller blive mødt med radiotavshed.

Men i stedet for dukke nakken og sende endnu en byge af ansøgninger ud, kan du med fordel tage et skridt tilbage og overveje, hvorfor du ikke får de resultater, du ønsker. Hvad er det faktiske problem, der forhindrer dig i at lande din næste stilling? Nøjagtig diagnosticering af problemet nu vil spare dig tid i det lange løb.

Her er 15 grunde til, at du måske ikke bliver ansat, og hvordan du kan løse dem – opdelt efter, hvornår du løber ind i problemer i jobsøgningen.

Hvis du ikke bliver kaldt til samtaler

 1. Dit CV og/eller ansøgning er ikke skræddersyet til jobbet

Hvis du har indsendt en hel række ansøgninger og ikke har hørt tilbage fra mere end en håndfuld, kan en sandsynlig synder være, at du udsender det samme generiske CV og følgebrev hver gang uden at ændre, hvordan du præsenterer din erfaring i forhold til at matche det aktuelle job.

Arbejdsgivere leder efter nogen, der matcher deres jobbeskrivelse – og da de sandsynligvis får hundredvis af ansøgere til hvert ledige job, kommer de ikke til at gøre det ekstra arbejde for at finde ud af, hvordan du passer til jobbet. Du skal være sikker på, at du tydeligt formidler, hvordan du er egnet til stilling til alle, der læser din ansøgning, ved at skræddersy dit CV og ansøgning. Det betyder at du skal finde ud af, hvilke færdigheder og erfaringer de ønsker, og derefter fremhæve dem i dine materialer.

Du behøver ikke nødvendigvis at gøre dette for hver enkelte stilling, du søger. Men du bør i det mindste skræddersy din ansøgning til hver type stilling – for eksempel kan du have et CV og ansøgning til stillinger som softwareingeniør og et andet CV og ansøgning til projektleder stillinger – såvel som individuelle roller, du er særligt interesseret i.

 1. Dit CV er ikke formateret korrekt til en ATS

Måske gør du meget for at skræddersy dit CV, men får stadig intet svar. Din ansøgning kan blive fanget i ansøgersporingssystem (ATS – et computerprogram, der scanner ansøgninger, sporer ansøgere og generelt hjælper rekrutterings) limbo og dermed aldrig blive læst af et faktisk menneske. Hvis du søger job via onlineansøgninger, sendes dit CV sandsynligvis gennem en ATS, og ansættende ledere med at administrere søgningen på deres side. Recruitere kan også bruge ATS’er til at søge efter CV’er, der indeholder nøgleord, der er relevante for et givent job.

For at sikre, at dit CV bliver læst korrekt af ATS:

 • Forsøg ikke at blive for fancy med din formatering: Undgå tabeller, grafik og kolonner.
 • Inkluder nøgleord i den rigtige kontekst: Recruitere og ledere vil sandsynligvis bruge termer direkte fra jobbeskrivelsen til at søge efter relevante ansøgere, så scan jobbeskrivelsen for de færdigheder og erfaringer, de leder efter, og vælg derefter dem, du har og medtag dem i dit CV – ved at bruge samme sprog.
 • Brug standardafsnitsoverskrifter: Gå med overskrifter som “Erfaring” og “Uddannelse”.
 1. Du søger til de forkerte stillinger

Se på jobbeskrivelsen, og spørg ærligt dig selv, om du har de færdigheder, du skal bruge for at udføre jobbet – ellers er det med at komme hurtigt i gang – for at sikre, at du ikke er underkvalificeret til de stillinger, du søger.

Når det er sagt, gør jobsøgende normalt et ret godt stykke arbejde med at sikre sig, at de er kvalificerede, før de søger et job. En ting, de er mindre gode til, er at være ærlige om, hvorvidt de i virkeligheden er overkvalificerede. Ansættende ledere vil naturligvis ikke ansætte nogen, der ikke har færdighederne eller erfaringen til at udføre jobbet, men de er også tøvende med at ansætte en person, der har masser af erfaring til en entry-level rolle. Hvordan kan de holde dig interesseret og udfordret? Vil du ikke bare gå, når der kommer noget mere passende? Det sidste, en virksomhed ønsker, er at skulle udfylde stillingen igen, efter at du har kedet dig og sagt op. Sørg for, at du målretter din søgning mod de stillinger, der passer til din baggrund.

 1. Du søger ikke stillinger nok

Det er fint at være ekstra kræsen med, hvilke stillinger du overvejer, men hvis du kun søger et job hist og her, så vil din jobjagt sandsynligvis komme til at tage længere tid.

Hvis din situation ikke tillader det, så skal du måske være mere åben over for “springbræt”-stillinger, der ikke lige er det, du leder efter, men som kan bringe dig derhen en dag. For eksempel kan du søge et job, der vil hjælpe dig med at få de færdigheder, du skal bruge for at være en mere attraktiv ansøger til din drømmestilling.

 1. Du fortæller ikke folk om din jobsøgning

Du ved sikkert allerede, at det er en god idé at netværke, når du søger job. Noget af det, netværk indebærer, kan være indlysende. For eksempel, hvis du kender nogen i en virksomhed, som du gerne vil arbejde for, så prøv at ansøge med en henvisning eller i det mindste bruge enhver yderligere indsigt, du måtte have fået fra dine samtaler i din ansøgning.

Hvad der er mindre indlysende er, at du virkelig bør reklamere med din jobsøgning så bredt som muligt, selv til folk, der ikke har nogen indlysende måde at hjælpe dig på. Tal om din jobjagt ved ikke-arbejdsarrangementer eller lav et opslag om det på en privat ikke-LinkedIn-konto på sociale medier. Førstegradsnetværk – også kaldet at få hjælp fra dem, du kender direkte – er fantastisk, men andengradsnetværk kan også være virkelig kraftfuldt!

Hvis du kun når til screenings eller første samtalerunde, men ikke kommer videre

 1. Du er ikke helt forberedt på disse samtaler

Screenings kan føles ret uformelle. Nogle rectuitere fortæller dig endda, at de bare vil planlægge en “hurtig samtale”, men lad dig ikke narre. En screening er en samtale, og du skal forberede dig, som du ville til en formel jobsamtale. Selvom screening kan være ret korte og kun dække det grundlæggende, så lav dit hjemmearbejde. Undersøg virksomheden. Forbered dit pitch. Ved, hvor meget du ønsker at få udbetalt. Vær så klar som muligt. Jeg siger “som muligt”, fordi det ikke er altid, at recruitere gider at planlægge screenings på forhånd. De ringer bare. I dette tilfælde vil det være en fordel at have dit pitch og dine lønforventninger klar til enhver tid, da det nok skal få dig det meste af vejen.

 1. Du ved ikke nok om virksomheden

Du tænker måske, at rådet om at undersøge en virksomhed før en jobsamtale virker ligegyldigt. For hvorfor skulle en recruiter være interesseret i at vide, om du ved, hvem deres administrerende direktør er, hvis du kan udføre jobbet? Èn ting arbejdsgivere vurderer, før de fremlægger et jobtilbud, er din sandsynlighed for at acceptere det. Og en god måde at vise, at du sandsynligvis vil acceptere, er at vise interesse for virksomheden. Hvordan viser du interesse ud over blot at sige, at du er begejstret for muligheden? Ved at vide meget om dem.

Undersøg en virksomheds produkter og services. Forbered dig på at tale om, hvordan du har brugt dem eller lignende tidligere. Læs op på deres værdier og tjek, om du har nogen kontakter i virksomheden via LinkedIn. Hvis du vil gå ud over det, kan du planlægge en informativ samtale med en medarbejder i organisationen for at lære mere om, hvordan det er at arbejde der.

 1. Du har ikke forberedt dine svar på almindelige samtalespørgsmål

Jobsøgninger har en tendens til at optage meget mental plads – i endnu højere grad efter du har modtaget en invitation til en samtale. Men pas på du ikke bruger al din tid på bare at tænke på samtalen (eller bekymre dig om den!). Du bliver også nødt til virkelig at forberede dig.

Du bør kigge på almindelige samtalespørgsmål og øve dig i, hvordan du besvarer dem højt. Det at sige ordene højt, spænder ofte ben for folk, men at sige de faktiske ord før samtalen er afgørende og vil forbedre din præstation hurtigt og markant. Hvis du kan finde nogen til at lave en træningssamtale med, og som kan give dig feedback om, hvor du kunne have været stærkere, eller hvornår de begyndte at miste interessen for det, du sagde, er det endnu bedre.

Forsøg ikke at huske dine svar – du ønsker ikke fremstå robotagtig. Derudover kan dine svar ændre sig afhængigt af virksomheden og hvad de leder efter. Så øv dig i at besvare spørgsmålene højt, hver gang du bliver inviteret til en samtale med en ny virksomhed. Du skal forberede dig til hver enkelte samtale, ikke kun samtaler generelt.

 1. Du har fokuseret for meget på at forberede samtalesvar og forsømt andre samtalefærdigheder

Du ønsker ikke at være den person, der ikke hilser på receptionisten og kun reagerer med enkelte ord på småtalk med den ansættende leder. Den person bliver sjældent ansat. Du skal tænke over samtalefærdigheder som historiefortælling, aktiv lytning, øjenkontakt og andet kropssprog, empati og smalltalk. De fleste af disse evner kan forbedres ved blot at være opmærksom på, at du skal være opmærksom på dem og øve dig. Så ved at læse dette, kan du allerede være halvvejs.

 1. Du klarer ikke den tekniske screening

Udtrykket “teknisk screening” bliver brugt lidt løst her. En teknisk screening kunne være en mere formelt teknisk samtale, en retskrivningstest eller et kodningsspørgsmål, der stilles under en første-runde-samtale – blandt andre evalueringer. Med andre ord alt, der vurderer din tekniske evne til at udføre jobbet.

At fejle den tekniske screening betyder normalt et automatisk afslag, så det er helt afgørende, at du gør det godt nok til at komme videre. Heldigvis kræver en færdighedstest typisk ikke fejlfri udførelse, men hvis du kæmper med tekniske screening, hver gang du er til samtale ved en ny virksomhed, så skal du nok bruge lidt tid på at arbejde med det. Der er ingen genvej her. Find en relevant bog eller et relevant kursus og kom i gang med at studere. Og sørg for, at du ikke laver almindelige fejl, som du nemt kan rette – som ikke at følge anvisningerne.

Hvis du stadig kommer til kort, så skal du muligvis vurdere, om du søger de forkerte stillinger. Måske har du fx brug for at få mere praktisk erfaring med disse færdigheder i en stilling på lavere niveau først.

Hvis du går til flere samtaler, men ikke får tilbudt job

 1. Du har færdighederne, men ikke historien

Du har alle de rigtige færdigheder, du søger de rigtige job, du klarer alle screeningerne og de tidlige samtaler – og alligevel ingen jobtilbud. Hvad sker der? Du har måske ikke den rigtige historie. Den “rigtige historie” er noget af et sløret koncept, men dybest set ønsker du ikke, at den ansættende leder går ud fra samtalen og tænker: “Ja, han/hun kan klare jobbet, men hvorfor vil han/hun overhovedet have det?”

I samtaler skal du argumentere for, hvorfor et job giver mening som det næste skridt i din karriere. Leder du efter en lederrolle eller håber du på en stilling, hvor du skal håndtere tekniske problemer frem for menneskelige problemer? Med andre ord, hvordan passer dette job ind i historien om din faglige udvikling? Du kan afdække dette direkte i dit svar til spørgsmålet “Fortæl mig om dig selv” eller “Hvorfor denne rolle?” og flette det ind gennem hele samtalen.

 1. Du fremstår lidt… grænseoverskridende

Det er godt at være begejstret for en jobmulighed, men det er en anden ting at komme til at virke overdrevent begejstret. Sidstnævnte kan nogle gange (helt uretfærdigt) udløse røde flag for ansættende ledere.

Så vis din interesse ved at have en masse viden om virksomheden og dele den. Mød ikke op en time for tidligt til samtalen, så du står akavet ved indgangen, og får alle til at føle dårlige samvittighed over, at de ikke er klar til dig endnu. Skriv en takkebesked til den ansættende leder og medtag detaljer fra samtalen. Ring ikke hver dag for at høre, om der er en opdatering på stillingen. Kig efter den ansættende leder på LinkedIn for at forberede dig til samtalen. Lad være med at sende dem en venneanmodning på Facebook eller andre sociale medier.

 1. Du skiller dig ikke nok ud

Du vil gerne være mindeværdig, men ikke af de forkerte årsager. Når ansættelsesudvalget mødes for at diskutere kandidater, er det ikke et godt tegn, hvis ingen rigtig husker meget om dig.

For at skille dig ud på den rigtige måde skal du være klar til at vise, at du brænder for noget relateret til jobbet. Du kan også snakke om en ikke-relateret – men bare en slags interessant – passion, som brødbagning eller cykling. Find ting, du nemt kan tale om. For eksempel, når du får et mere åbent spørgsmål som: “Hvilken præstation, du er mest stolt af?” svar med et arbejdssvarende svar og tilføj så kort din seneste surdejstriumf til sidst!

 1. Du var for negativ

Generelt favoriserer de ansættende ledere kandidater, der er positive – det er menneskets natur ikke at ville arbejde med nogen, der er alt for negative.

Så når du for eksempel kommer til senere samtalerunder, kan du blive spurgt om, hvilke forslag du har til virksomheden for at forbedre et produkt eller effektivisere et team. I disse tilfælde skal du være forsigtig med, hvordan du formulerer tingene. Det er nemt ved et uheld at blive lidt for negativ og påpege alle de problemer, du ser. Du vil gerne besvare spørgsmålet, men også være opmærksom på, at du ikke fornærmer nogen. Vær løsningsorienteret i stedet for kun at fokusere på problemerne.

Ingen negativitetsreglen gælder også for spørgsmål, du måtte få om tidligere arbejdsgivere. Ingen skurk på tidligere arbejdspladser, ledere eller kolleger. Selvom deres adfærd var kritisable, vil du ikke fremstå godt, hvis du taler dårligt om dem.

 1. Du har ikke forberedt dine referencer

Hvis dine referencer siger helt andre ting end det, du sagde i samtalen, kan det være et stort rødt flag for den ansættende leder. For at undgå, at en reference ved et uheld modsiger dig, skal du sørge for at give dem tilstrækkelig besked om, at et opkald kan komme. Ideelt set bør du også fortælle dem, hvilken stilling du har søgt om, og hvorfor du synes, du passer godt til den. At sende dit skræddersyede CV og ansøgning kan også være rigtig nyttigt. Kort sagt, du vil sikre dig, at deres historie og din historie stemmer overens.

Når alt dette er sagt, kan du nogle gange virkelig gøre alt rigtigt i din jobsøgning, og årsagerne til, at du ikke har fået en stilling endnu, er helt uden for din kontrol. Måske konkurrerede du med en intern kandidat, som den ansættende leder havde i tankerne fra starten, eller måske har de bare undladt at interviewe folk med flere års erfaring for at indsnævre ansøgerne.

Fokuser på de aspekter af dine færdigheder, som du kan kontrollere, og fortsæt din søgning. Jobsøgning tager tid, og det vil være besværet værd, når du først har fået det rigtige job.

Har du brug for hjælp til din jobsøgning? Book en uforpligtende samtale allerede i dag, så vi kan få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig: https://calendly.com/howtowin/raadgivning