6 gode råd til at forhandle din løn med selvtillid – få hvad du er værd

Lad ikke din arbejdsgiver diktere dit værd. Med denne guide får du værktøjerne til at sætte dig selv i førersædet til din næste lønsamtale, så du kan få den løn, du fortjener.

Da økonomien fortsætter med at stige, ønsker mange arbejdsgivere at genansætte medarbejdere eller endda tilføje nye. Selvom det kan være en god nyhed for de af os på jagt efter et nyt job, kan det også være nervepirrende – især hvis du er en yngre arbejdstager uden masser af erfaring med jobsamtaler.

Den mest stressende del af en jobsamtale kan for mange være tidspunktet, hvor der skal snakkes løn. Specifikt hvor mange penge du gerne vil tjene i din nye stilling. Det sidste man ønsker, når man starter et nyt kapitel i sin karriere, er følelsen af, at man bliver betalt mindre, end det man er værd. Dette gælder også for alle, der allerede har et job, og som søger en lønforhøjelse.

Spørgsmålet er: Hvordan bærer du dig ad med at forhandle din næste løn med selvtillid?

”At opbygge selvtillid tager tid og øvelse,” siger Kim Holst, karrierecoach fra HowToWin. ”Husk på, at du har magt i lønforhandlingsprocessen. Virksomheder har brug for medarbejdere for at få succes. Du skaber værdi for virksomheden og fortjener derfor at blive kompenseret for den værdi, du leverer. ”

Selvom den yngre generation har vist, at de kan være mere dristige end andre generationer, når det kommer til lønforhandling, gør det aldrig skade at forfine forhandlingsteknikken. Vi har lavet en guide med seks gode råd og strategier, der klæder dig på til din næste lønforhandling.

  1. Undersøg markedet
    En af de bedste måder til at indtage din næste lønforhandling med selvtillid er at undersøge, hvad markedet typisk betaler for en lignende stilling. På Jobindex, din fagforeningslønstatistik og bekendte, som har lignende stillinger kan du få en følelse af den nuværende forventning for lønniveauet for individer med din erfaring, viden og kompetencer. Du skal også tage hensyn til geografi, da leveomkostningerne i en storby måske giver højere løn end et lignende job i provinsen.
    Du kan også grave endnu dybere for at få mere specifik viden. Samtaler om løn bliver mindre og mindre tabu – hvilket åbner døren til at tale om løn med andre medarbejdere i virksomheden. Vær ikke bange for at kontakte folk fra din drømmearbejdsplads på LinkedIn for at lære mere om deres organisations lønstruktur. Det kan også betale sig at spørge ind til, hvordan virksomheden håndterer lønforhandlinger.
  2. Identificér dit ønskede lønniveau
    Når du først har en fornemmelse af, hvad du synes, lønniveauet for stillingen bør være, kan du derefter tilgå din lønforhandling som en samtale i stedet for en forhandling. Stil spørgsmål til arbejdsgivernes forventninger til lønniveauet. “Når mine kandidater går til samtaler, opfordrer jeg dem til at spørge ind til hvilket lønniveau, virksomheden har budgetteret til stillingen, ”siger Kim. ”Dette kan være så simpelt som at spørge arbejdsgiveren: ‘Hvad har I budgetteret til denne stilling?’ “.
  3. Forhandl ikke imod dig selv
    En stor fejl, man bør undgå under lønforhandlingen, er at afsløre sin lønhistorie. Din tidligere løn er sjældent relevant under lønforhandlingerne. Et andet fejltrin er at tage udgangspunkt i den lønindikation du har oplyst tidligere i din samtaleproces, du er blevet klogere i ansættelsesprocessen. Du bør desuden ikke forhandle om din startdato, mulighed for hjemmearbejde eller andre arbejdsbetingelser på samme tid som din løn. ”Vær sikker på, at stillingen er din og på arbejdsvilkårene er på plads inden, du forsøger at forhandle om din løn,” anbefaler Kim. ”Du ønsker ikke, at uvæsentlige faktorer som din startdato skal overskygge din lønforhandling.”
  4. Tænk ud over lønsedlen
    Husk: Løn strækker sig ud over din grundløn. Hvis virksomheden ikke er villig til at imødekomme din ønskede grundløn, spørg efter en ansættelsesbonus eller andre personalegoder, som fx firmabil, firmatelefon, flere betalte feriefridage m.m., der kan udligne forskellen mellem din ønskede løn og det aktuelle tilbud.
  5. Nyd stilheden
    En anden teknik, der kan hjælpe i din næste lønforhandling, er at omfavne stilheden. Mens mange mennesker naturligt forsøger bryde akavede tavshed ved at tale, viser studier fra MIT’s Sloan School of Management, at når begge sider af en forhandling stopper med at snakke i nogle få sekunder, opnås der ofte gensidige gavnlige resultater. Studiet (med en stikprøve på 254 studerende) viste, at stilhed hjalp deltagerne med at ”skifte fra en standard, nulsummetænkning til en mere reflekterende, velovervejet tankegang, hvilket medfører en anerkendelse af gyldne muligheder for at udvide kagen.”
  6. Gå fra forhandlingen med selvtillid
    Det værste scenarie, når det kommer til forhandlingen af en højere løn, er ikke at have selvtilliden til at spørge i første omgang. ”Jeg har arbejdet med mere end 1.000 jobsøgende, og har aldrig haft nogen, der har fået deres jobtilbud trukket tilbage, fordi de bad om en højere løn, ”siger Kim. “Du har intet at tabe ved at bede om en højere løn.”
    Det er også værd at bemærke, at virksomheder ofte kommer med et tilbud, som de godt ved, at kandidaten sandsynligvis vil komme med et modsvar til. Vær ikke bange for at bede om en løn, der stemmer overens med din markedsværdi.
    Fair is fair. Som den legendariske Kenny Rogers engang sang: “You’ve got to know when to fold ’em.” Med andre ord skal du vide, hvornår du skal gå væk fra forhandlingerne. Gå ind til forhandlingerne med en klar bevidsthed om, hvad du vil acceptere som minimumsløn, og vær forberedt på at lade tilbuddet ligge på bordet, hvis virksomheden ikke er villig til at imødekomme det.

Husk på, at du i sidste ende skal føle dig engageret og komfortabel i din stilling, hvis du vil trives. Dette kommer ikke til at ske, hvis du ikke føler, at du bliver betalt den løn, du er værd.

Book et uforpligtende møde allerede i dag for at få en dialog om, hvordan vi kan klæde dig på til din næste lønsamtale: https://calendly.com/howtowin/raadgivning

eller kontakt

Kim Holst
CEO og indehaver
Tlf.: 70 60 50 22
Mail: kh@howtowin.dk