6 gode råd til et karriereskifte midt i en krise

Mange går med overvejelsen om at skifte job til en ny branche. Her er seks gode råd til at tage springet.

Mange mennesker har genoptaget deres jobsøgning som følge af krisen. Nogle er tvunget til det på grund af fyringer og fritstillinger, men krisen har også medført, at mange genovervejer deres professionelle mål og drømme.

Selvom du mærker, at det personligt er ved at være tid til forandring, er det forståeligt nok skræmmende at skifte til et nyt job midt i en økonomisk krise. Men det betyder ikke, at det er det forkerte tidspunkt at overveje at diversificere dine professionelle færdigheder eller foretage nogle strategiske valg for at finde en karriere, der føles mere rigtig for dig.

Sådan for du succes med karriereskiftet:

1. Sæt ord på, hvad du ved om dig selv
Det er vigtigt at være ærlig omkring dine personlige styrker og svagheder, når du overvejer en ny karrierevej. Spørg venner og familie og få deres input vedrørende hvilke ting, du er særlig god til. Ifølge forfatter Robert Ruhl er vi ofte ubevidste omkring vores bedste kvaliteter. ”Du har muligvis mange styrker, men du har brug for selvindsigt for at finde frem til dem”, udtaler han. ”Hvad er din passion og hvilken værdi byder du ind med? ”.

Dette er også en oplagt mulighed for at se på, hvordan du har det med at tage risici. Som forfatter og konsulent Dorie Clark udtaler, brug denne tid til at vurdere dit “indre risikometer”. Vær opmærksom på ikke at skubbe dig selv for langt.

2. Netværk
Når du står overfor et karrieskifte til en ny branche, bliver netværk mere kritisk end nogensinde før.

Før krisen var personlige interaktioner nøglen til at lande et nyt job. Nu er det vigtigere end nogen sinde før at udnytte teknologien, herunder e-mails til relevante forretningskontakter, oprettelse af passende LinkedIn-forbindelser og medlemskaber i relevante netværk. Når du tager kontakt til folk, er det dog vigtigt at sikre, at din kommunikation stadig føles oprigtig. Brug telefonopkald eller videomøder, når du gennemfører informative interviews, og sørg altid for at følge op med en personlig e-mail, der takker dem for deres tid.

3. Rebrand dig selv
Karriere coach Dawn Graham anbefaler at bruge de sociale medier til at oprette forbindelse med branchens ledere og til at begynde at markedsføre dig selv til et nyt publikum. ”Jo mere du kan demonstrere, at du er seriøs og investeret i branchen, jo mere troværdig vil du fremstå”.

Selvom brugen af teknologi er et nøgleelement i din personlige markedsføring, er det vigtigt, at du også sørger for at lave en grundig forundersøgelse, så du målretter indsatsen mod de rigtige mennesker. Undersøg hvad dit drømmejob kræver, og spørg ledere i din ønskede branche, hvilke færdigheder der er mest værdifulde.

4. Forbedre dine færdigheder
Se dig selv som en skat fyldt med færdigheder – og analyser derefter, hvordan hver kompetence kan overføres til andre områder, udtaler LinkedIns Andrew Seaman. At liste fuldstændig uafhængige færdigheder i dit CV får dig ingen steder. Fokusér i stedet på at udvælge vigtige kompetencer og fremhæve relevant erfaring.

5. Være realistisk
Afhængig af hvor radikal en forandring du forsøger at foretage, bliver du muligvis nødt til at tage i mod en lavere betalende stilling eller endda en trainee plads for at få mere relevant karriereerfaring.

Sørg for, at du har en økonomisk handleplan, og vær ikke bange for, at folk vil dømme dig. ”Andre menneskers bekymringer over dit potentiale for succes og fiasko har ofte mere at gøre med dem selv end med dig”, skriver Lisa Evans. Ja, det kan godt være, at det kan være svært at referere til en leder, der er flere år yngre end dig selv, men hvis du bider det i dig og i stedet opsøger al den viden og læring du kan, vil det gavne din karriere på sigt.

Fokusér i stedet på den udvikling, du gennemgår, og hvordan den kan ruste dig til en anden stilling. Det er godt at starte i det små for at begrænse din byrde mod risiko, siger Levine.

6. Tag højde for potentielle forhindringer
Når du arbejder på at bliver en konkurrencedygtig kandidat i en ny branche, vil der være udfordringer undervejs. Det er vigtigt, at du sætter dig ned og overvejer, hvad disse udfordringer kan være, men det er også vigtigt at vide, at uventede vejspærringer kan og vil opstå.

Prøv i stedet at se hver uforudsete forhindring som en ny mulighed. Dit karriereskifte kan kræve, at du flytter til den anden ende af landet eller skifter din arbejdsgang fuldstændigt – men et tilfredsstillende karriereskifte vil uundgåeligt være resultatet af åbenhed og hurtighed til at få nye oplevelser. Som Andrew Levine, podcaster og skaberen af Second Act Stories, påpeger, så er succes resultatet af fleksibilitet og kreativitet.

Et karriereskifte er uden tvivl en stor udfordring. Men i krisetider venter succes på dem, der kan tilpasse sig hurtigt, tænke kreativt og som har viljestyrken til at følge processen til dørs.