8 tegn på, at du nailede din jobsamtale (og 4 tegn på, at du ikke gjorde)

Du har lige afsluttet en jobsamtale til en stilling, du er særligt begejstret for. Du føler, at det gik godt. Men gjorde det nu også det?

Nu hvor du har haft lidt tid til at trække vejret og reflektere over din samtale, er forvirringen og tvivlen på dig selv begyndt. Du bider dine negle og overanalyserer hvert et svar, direkte bemærkninger og ansigtsudtryk og leder efter spor, der kan afsløre, om du kan forvente en anden samtale.

Du er ikke alene – vi gør det alle sammen. Jobsøgningen er fyldt med en masse usikkerhed, og der er ingen sikker måde at komme ind i hovedet på den ansættende leder. Heldigvis er der et par tegn, der indikerer, at du har klaret din samtale godt (og omvendt er der nogle spor, der fortæller, hvis det ikke gik så godt).

8 tegn på, at du nailede din samtale

Før vi går i gang, en venlig disclaimer: Når det kommer til samtaleprocessen, er der i virkeligheden ikke noget, der hedder idiotsikre tegn. Selvom de ting, vi kommer til at diskutere, generelt er positive, er de ikke en garanti. På samme måde, hvis disse ting ikke skete i din samtale, betyder det ikke, at det var en katastrofe. Der er altid undtagelser.

Lad os nu se på nogle tegn på, at du sandsynligvis vækkede interessen hos den ansættende leder og dermed er et skridt tættere på at lande jobbet.

  1. Din samtale varede længere end planlagt

Din samtale var planlagt til en halv time, men det var tættere på 45 minutter eller en time, før din samtale sluttede. Chancerne er, at den ansættende leder er interesseret i dig og var meget engageret i de oplysninger, du gav.

  1. Ansættelses lederens kropssprog var positivt

Nonverbal kommunikation – især kropssprog – betyder meget. Ser det ud til, at den ansættende leder er engageret i det, du siger? Læner de sig frem, når du siger noget særligt skarpt? Smilende? Har deres øjne en gnist i dem?

Selvom disse typer af signaler kan være sværere at opfange i en videosamtale, er der et par ting, du kan være opmærksom på. For eksempel er det en god ting, hvis den ansættende leder ofte får øjenkontakt med sit kamera og sidder oprejst i stedet for at falde sammen i stolen.

  1. Din samtale flød naturligt

Selvom dette er let at glemme, når du er nervøs, er jobsamtaler i virkeligheden bare menneske-til-menneske-samtaler. Hvis din interaktion forløb mere som en naturlig diskussion og mindre som et forhør, er det positivt. Høflig småsnak og noget venligt frem og tilbage indikerer, at den ansættende leder ikke kun var interesseret i dig, men også følte en vis grad af komfort.

Bare vær opmærksom på, at nogle virksomheder gennemfører meget strukturerede samtaler med faste lister over spørgsmål stillet i en bestemt rækkefølge for at tilfredsstille diversitets- og inklusionskriterier eller overholde andre virksomhedspolitikker, så bliv ikke afskrækket, hvis den ansættende leder så ud til at holde sig til manuskriptet.

  1. Du blev stillet opfølgende spørgsmål

Interesserede ansættelsesledere vil grave dybere ned i dine svar med relaterede spørgsmål. Stiller de opfølgende spørgsmål, der bygger godt på det, du siger? Eller ser de ud til, at de bare gennemgår deres tjekliste over påkrævede spørgsmål?

At få dig til at fortælle om yderligere detaljer er et godt tegn, selvom det føles lidt skræmmende i øjeblikket. Husk dog, at hvis de blot gentager det samme spørgsmål, som de allerede har stillet, kan det være et tegn på, at du ikke giver nok information i dit første svar.

  1. De vil have dig til at møde andre teammedlemmer

Når du bliver præsenteret for andre teammedlemmer, der ikke oprindeligt var planlagt, eller du bliver bedt om at mødes med deres chef, er det en meget stærk indikator på, at de er begejstrede for dig. Mest sandsynligt ønsker de at se, om du er den perfekte pasform og dermed sikre, at godkendelsesprocessen bliver fremskyndet ved at få andre influencers til at møde dig.

Dette er ikke nødvendigvis et almindeligt scenarie, især hvis dine jobsamtaler finder sted virtuelt, så tag det ikke som et dårligt tegn, hvis du kun mødes med ansættelseslederen. Men hvis ansættelseslederen nævner, at han vil præsentere dig for sin chef, en afdelingsleder eller en anden beslutningstager (selvom det ikke sker øjeblikkeligt), kan du stadig markere et flueben i kolonnen “positive tegn”.

  1. Den ansættende leder “solgte” dig på jobbet og virksomheden

Det kan være svært at huske, at jobsamtaler skal gå begge veje, men det gør de. Arbejdsgiveren vurderer, om du er et godt match til rollen og virksomheden, og du indsamler flere oplysninger for at se, om det er et sted, du gerne vil arbejde.

Med det i tankerne, hvis den ansættende leder aktivt sælger dig på jobbet – ved at udråbe ting som vækstmuligheder, frynsegoder, virksomhedskultur, anerkendelser og mere – er det et tegn på, at de ønsker at få dig begejstret for stillingen. På samme måde skal du notere dig, hvis de spørger om din jobsøgning, og om du skal til samtale hos andre arbejdsgivere. De kunne vurdere, hvor konkurrencedygtigt et tilbud de skal give dig.

  1. Ansættelseslederen gav dig en tidslinje for de næste skridt

At komme til jobsamtale er en stor sag, men det er også kun et skridt i ansættelsesprocessen. Hvis den ansættende leder gik i detaljer om ansættelsestidslinjen, og hvad du kunne forvente, der sker næste gang, betyder det, at de er interesserede og vil have dig til at være med på holdet.

Dette er ikke kun et godt tegn om dit kandidatur, men det siger også meget om den pågældende arbejdsgiver. Det er et bevis på, at de har en klar og organiseret samtaleproces og værdsætter gennemsigtighed for deres ansøgere (og sandsynligvis også deres medarbejdere).

  1. Din opfølgnings-e-mail fik et hurtigt svar

Du ved vigtigheden af ​​at sende en takkebesked efter dit interview, og du tog det råd og skrev en venlig, personlig e-mail. Den besked modtog et svar næsten øjeblikkeligt for at takke dig for din tid og for at fortælle dig, at de snart vil kontakte dig.

Et hurtigt svar er en bekræftelse på, at du er top of mind, og de ønsker at holde dig engageret i ansættelsesprocessen. Endnu bedre end det? Der var en e-mail om næste skridt i din indbakke, før du overhovedet havde mulighed for at trykke på “send” på din egen takkebesked.

Du klarede dig godt til din samtale – hvad nu?

Du har talt nogle (eller måske endda alle) af ovenstående tegn, og nu føler du dig sikker på, at du kan forvente at komme videre i processen. Her er et par ting, du bør gøre for at få mest muligt ud af det momentum:

  • Brug et øjeblik på at fejre det – du har fortjent det!
  • Send en takkebesked eller e-mail, hvis du ikke allerede har gjort det. Ifølge en undersøgelse finder 80 % af ansættelseslederne disse beskeder nyttige, når de evaluerer kandidater.
  • Skriv nogle noter ned om den vigtige information, du modtog under samtalen, samt nogle af de vigtigste punkter, du nævnte, og historier, du fortalte. Hvis du kommer videre i processen, er det godt at have disse detaljer at henvise til.
  • Undgå at tro, at du har fået en fod inden for døren, indtil du får bekræftet, at du er på vej fremad. Selvtillid er en fantastisk ting, men du ønsker heller ikke, at det skal stige dig til hovedet og sætte dig selv op til skuffelse.

4 tegn på, at din jobsamtale ikke gik så godt

Lad os nu tale om bagsiden: Du har denne synkende følelse af, at dit interview måske ikke gik så godt, som du håbede. Hvis du bemærkede nogle af følgende tegn, kan de betyde, at du skal fortsætte din søgning og forberede dig på fremtidige samtaler med andre arbejdsgivere.

Husk på, at intet er en garanti, og den eneste måde, du kan vide det med sikkerhed på, er, når du enten modtager en høflig afvisnings-e-mail eller hører, at virksomheden ønsker at invitere dig til anden samtale, en samtaleopgave eller en anden form for næste skridt.

  1. Den ansættende leder var ikke opmærksom

Hvis ansættelseslederen ser ud til at være et andet sted mentalt, eller du bemærker, at de kigger på en anden skærm under din virtuelle samtale, kan det betyde, at de er uinteresserede eller uengagerede i din samtale.

Det er selvfølgelig helt muligt, at de tog et hurtigt kig på dit CV eller deres liste over interviewspørgsmål. Så læg ikke for meget vægt på en kort distraktion eller brud i øjenkontakten. Det er meget anderledes end mangel på engagement i hele din samtale.

  1. I talte ikke om de næste skridt

Da du nåede til slutningen af ​​spørgsmålene, gav den ansættende leder ingen oplysninger om, hvad der derefter sker, hvornår de skal træffe en ansættelsesbeslutning, eller hvad du kan forvente, når samtalen er slut.

Selvom det er helt sandsynligt, at de simpelthen har glemt – eller at de ikke ved det (hvilket i sig selv kunne være et rødt flag) – kan det betyde, at du ikke kommer videre i processen, og at de ikke følte behov for at komme ind i de detaljer.

  1. Du havde ikke mulighed for at stille spørgsmål

Hvis en ansættelsesleder forkorter samtalen uden at spørge, om de kan besvare nogen af ​​dine spørgsmål, har de måske allerede truffet deres beslutning om at fortsætte deres søgning. Generelt set er jobsamtaler en ”two-way street”, og positive oplevelser i samtalen vil give begge parter mulighed for at lære mere om hinanden.

Hvis du fik mulighed for at stille spørgsmål, men ansættelseslederen gav virkelig korte eller vage svar, er det heller ikke et godt tegn for dit kandidatur eller for den pågældende arbejdsgivers forpligtelse til respektfuld og gennemsigtig kommunikation.

  1. Din samtale sluttede tidligt

Hvis en langvarig samtale er et godt tegn, så er en samtale, der afsluttes i god tid før dets planlagte afslutning, typisk et dårligt tegn.

Men som med alle disse indikatorer kan der være undtagelser. Måske har de allerede besluttet, at du er en god kandidat og ikke har følt behovet for at trække samtalen unødigt ud. For en mere præcis forståelse af, hvordan din samtale gik, skal du kigge efter dette tegn kombineret med nogle af de andre røde flag.

Din samtale gik ikke som planlagt – hvad nu?

OK, så alle tegn peger på, at samtalen ikke gik så godt, som du håbede. Det er en sur følelse, men det betyder ikke, at du skal afskrive det som et flop. Vi kan være unødvendigt hårde ved os selv, og der er stadig en mulighed for, at din samtale gik bedre, end din hårde indre kritiker ville have dig til at tro.

Uanset hvad, er der et par flere ting, du bør gøre for at få mest muligt ud af oplevelsen:

  • Brug et øjeblik på at føle dig skuffet – det er helt normalt.
  • Send en takkebesked eller e-mail. Dette er altid et smart træk, uanset hvordan du synes, samtalen forløb.
  • Reflekter over din samtale og skriv nogle noter ned for, hvordan du kan blive bedre forberedt, og hvad du vil gøre anderledes i eventuelle fremtidige samtaler.

Husk, at hver eneste samtale – uanset om det løb af sporet eller gik uden problemer – er en chance for at lære noget. Så tag, hvad du kan, og du vil være klar til at få mest muligt ud af enhver mulighed, der kommer din vej næste gang.

Har du brug for inspiration til at forberede din næste jobsamtale? Book et uforpligtende møde allerede i dag, så tager vi en dialog om, hvordan vi kan klæde dig bedst muligt på: www.calendly.com/howtowin/raadgivning