8 tips til brugen af kropssprog i din næste jobsamtale (fordi det er lige så vigtigt som det, du siger)

Der er flere trin, du skal mestre, når det kommer til at sikre dit drømmejob, som fx at polere dit CV og perfektionere din ansøgning. Når du er kommet til samtalefasen, skal du give dig selv et klap på skulderen, men undgå at blive alt for komfortabel. Hvordan du appellerer til en arbejdsgiver strækker sig nemlig langt ud over, hvad der står på papiret. Din erhvervserfaring viser måske dine ambitioner og kvalifikationer, men hvad siger dit kropssprog?

Kropssprog er en form for kommunikation, og det lønner sig at være opmærksom på det signal, du sender med den. Under en jobsamtale skal du bruge det til at fremvise ikke kun dit bedste professionelle selv, men også din ægte personlighed.

Hvad er kropssprog, og hvorfor er det vigtigt i en jobsamtale?

Kropssprog koges ned til alt det, du kommunikerer uden at tale. Disse ikke-verbale signaler kan omfatte din kropsholdning og øjenkontakt (eller mangel derpå), såvel som fingerbevægelser, kuglepensklik og andre almindelige handlinger, du måske ikke tænker på.

“Vi læser hinandens kropssprog og tale for at danne et førstehåndstryk, der påvirker, om vi kan lide, have tillid til og respektere en person,” siger karriererådgiver Kim Holst, der er ekspert i jobinterviews, kommunikation og offentlige taler. “Førstehåndsindtrykket påvirker i den grad beslutningen om at ansætte en person eller ej.”

Din ansøgning og dit CV fik dig til samtalen – nu er opgaven at matche og forhåbentlig overgå deres forventninger til dig. Målet er at kommunikere styrke, sikkerhed og selvtillid i din jobsamtale, men ikke på bekostning af at være afslappet og imødekommende. Meget af det kommer an på, hvilket signal du sender ud over dine ord.

”Kropssprog udgør 55% af, hvordan vi opfattes. Vi kan sige, ‘Jeg er meget velegnet til denne stilling,’ to gange, og den første gang kommer ud som selvsikker, klar og kyndig, og anden gang som usikker, nervøs og uerfaren, “siger Holst. ”Hvordan vi opfattes i andres øjne afhænger af, hvordan vi siger noget, ikke hvad vi siger,” tilføjer han, hvorfor din fysiske og vokale signaler af så vigtige.

For eksempel fandt en undersøgelse, der specifikt kiggede på ansigtsudtryk under jobsamtaler, at øjenkontakt og smil var særlig vigtig for arbejdsgivere. I en anden undersøgelse fra rekrutteringsfirmaet OfficeTeam sagde seniorledere, at efter øjenkontakt, er ansigtsudtryk, kropsholdning, håndtryk og pilleri nogle af de mest sigende ikke-verbale signaler i en samtale.

“Ansigtsudtryk kan være det mest misforståede nonverbale signal,” siger Monique Sample, en koordinator for arbejdsgiver- og oplevelsesudvikling ved Virginia Commonwealth University Career Services. ”Vores ansigter fortæller mere af historien end de ord, vi bruger. At være opmærksom på, hvordan du udtrykker følelser, når du taler (eller ikke taler), er vigtig, når du er til samtale, ”tilføjer hun. ”Fokuser på at besvare spørgsmålet ærligt, entusiastisk og med en vis følelse. Du vil ikke se stoisk ud i et interview. ”

8 tips til brugen af kropssprog i din næste jobsamtale

Fordi kropssprog kan kommunikere så meget – og HR og den ansættende leder helt sikkert er opmærksomme på dette – bliver du nødt til at være lige så klar til at give positive ikke-verbale signaler, som du er til at besvare spørgsmål i samtalen. Her er otte tips, du kan bruge til at sende de rigtige signaler.

  1. Skab et solidt førstehåndsindtryk

Din samtale begynder i det øjeblik, du træder ind i bygningen, siger Holst. Ligesom du vil møde alle i samtaleprocessen (ikke kun ansættelseslederen) med respekt, vil du også sørge for at udstråle selvtillid og balance hele vejen igennem (ikke kun mens du bogstaveligt talt sidder ned til samtalen).

Når du kommer ind på kontoret og taler med receptionisten, en administrerende assistent eller den, du støder på, skal du sørge for at opretholde stærk øjenkontakt og introducere dig selv med tillid. Hvis du oprindeligt føres til et venteområde, skal du undgå at kaste dig over din telefon. Denne form for kropssprog kan let oversættes som kedsomhed. I stedet skal du sidde lodret i en behagelig position eller blive stående, mens du venter.

Når du møder HR eller den ansættende leder, skal du stå op og introducere dig selv med et varmt, ægte smil og et fast håndtryk.

  1. Genovervej, om du skal tage de nye sko på

Ubehag er et andet problem, der kan være meget distraherende for både dig og den ansættende leder. At købe et lækkert par nye sko eller et bælte, der passer til din blazer, kan virke som en god idé, men hvis din garderobe får dig til at pille eller rette meget, når du har det på, bør du genoverveje dit valg og gå med en sikker mulighed i stedet. At lave en masse ståhej med dit tøj kan sende det forkerte signal og muligvis kommunikere ubehag med samtalen, snarere end dit tøj.

 

  1. Hold øjenkontakt

Øjenkontakt er afgørende, fordi det “viser din tillid til dig selv og dine svar,” siger Sample. I praksis bør du ”undgå at kigge rundt i lokalet, se ned på dit ur eller slet ikke få øjenkontakt, da det får dig til at virke nervøs og distraheret.”

Øjenkontakt skaber mere end bare tillid og fokus. Øjenkontakt er også grundlaget for at skabe forbindelser og opbygge relationer. “Din lytter vil kun føle sig virkelig engageret med dig, hvis du ser på dem, og i sidste ende er dit mål først og fremmest at engagere din lytter og få dem til at reagere – selv internt – på det, du deler,” siger Sample. ”Uden konstant øjenkontakt gennem samtalen, og især i starten af ​​dine svar, bryder du forbindelsen og påvirker, hvor følelsesmæssigt forbundet din ansættelseslederen vil være med det, du deler,” tilføjer hun. ” Når alt kommer til alt, er jobsamtalen bare en samtale med et andet menneske. Skab en stærk forbindelse på dette niveau, og du gør dig selv en kæmpe tjeneste! ”

På den anden side skal du huske, at opretholdelse af urokkelig øjenkontakt uden variation i dit ansigtsudtryk kan få en ansættelsesleder til at føle ubehag, og det kan endda signalere fjendtlighed. Hvilket bringer os til dette næste tip.

  1. Vær opmærksom og lydhør

Det er kun naturligt at ønske at fortælle den ansættende leder alt om dig selv, dine præstationer og de oplevelser, der gør dig til den perfekte kandidat, siger Sample. Men glem ikke at lytte empatisk og engagere dig i det, den ansættende siger. De vil vurdere dine interpersonelle færdigheder sammen med din erfaring og andre kvalifikationer, og hvordan du opfører dig, når du ikke taler, er en vigtig del af det indtryk, du giver.

Målet er at være opmærksom og lydhør. ”Når du er til jobsamtale, kan det være et godt signal at læne dig lidt fremad mod den ansættende leder. Dette sender beskeden om, at du er åben, interesseret og involveret i samtalen, ”siger Sample. At give et nik kan vise, at du lytter, og at vippe hovedet lidt til den ene side kan hjælpe dig med at fremstå som en, der er venlig og tilgængelig.

  1. Husk din kropsholdning

“Den måde, vi holder vores kroppe på, fortæller mange historier på et ubevidst niveau: Er personen selvsikker og engageret, eller er personen genert og i tilbagetog?” siger Holst. “Holdning er den første ledetråd og påvirker den måde, vi bliver hørt på, uanset hvor store vores historier er.”

Især en træt kropsholdning kan oversættes som en mangel på energi og selvtillid, siger Holst. Så sørg for at du sidder lige og tænk på at holde skuldrene tilbage i stedet for op. I den anden ende af spektret kan “stivhed let være forbundet med at være nervøs, hvilket er noget, som HR og ansættelsesledere forventer. Men at være for stiv kan få dig til at virke ubehagelig eller uvenlig, så prøv at løsne lidt op før din samtale.”

  1. Vær opmærksom på dine hænder

HR og ansættelsesledere forsøger at få en fornemmelse af, hvem du er, siger Sample, så lad din personlighed skinne igennem! Dette inkluderer at tale med dine hænder, hvis det falder naturligt for dig. Nogle kandidater føler sig selvbevidste om at gøre det, men at kvæle et personlighedstræk som dette kan faktisk føre til et fejlagtigt indtryk.

Ellers, når du ikke taler, skal du sætte dine hænder i en neutral position og holde dem stille for at undgå unødig opmærksomhed på dem. ”Det bedste sted at hvile dine hænder er på bordet foran dig,” siger Holst. ”Dette hjælper med at forhindre en træt kropsholdning, og du har dem til rådighed, når det er relevant. Hvis du tager noter, skal du lægge pennen ned, når du er færdig med at notere.”

  1. Afslut stærkt

Sørg for, at din exit er lige så stærk som din ankomst, uanset hvordan du føler, at samtalen gik. Vi er ofte vores egne værste kritikere, og det vil ikke gøre dig nogen tjeneste at vise din skuffelse ved at kigge modløs på dine fødder.

Gentag trinene fra indgangen, inklusive et ægte smil og et fast håndtryk, og tilføj en “tak” for din den ansættende leders tid. Sæt din stol tilbage, hvor du fandt den, inden du gik ind, og hold dine skuldre tilbage, inden du lukker døren forsigtigt bag dig.

Hvis den ansættende leder følger dig til udgangen eller lobbyen, skal du sørge for at holde din energi oppe. Du kan bruge denne tid til at stille generelle spørgsmål eller foretage relevant small talk, hvad end det er, der føles mest behageligt. Selv når du er alene, f.eks. hvis du skal vente på din elevator, så prøv at bevare roen, indtil du er ude af syne.

  1. Øv dig!

Det er helt OK, hvis alle disse tip ikke kommer naturligt for dig. Øv dig foran en anden person (eller et spejl). Sid i din kontorstol eller i spisebordsstol (potentielt i det tøj, du påtænker at tage på til samtalen) og identificer, hvilken position der føles mest behagelig. Du kan gennemgå bevægelserne med en ven og bede dem om at give konstruktiv feedback. De bemærker måske, at dine øjne vandrer meget, eller at du har en tendens til at lege med dine hænder, når du ikke er sikker på dit svar. Hvis du ved, at din samtale vil være online, skal du hoppe på et videoopkald med en ven. De kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke vinkler der ser bedst ud, eller fortælle dig, hvis du ser for stiv ud.

Hvad hvis det er en online jobsamtale?

Mange virksomheder benytter til videosamtaler til som en del af deres ansættelsesprocesser. COVID-19 udløste denne ændring for nogle virksomheder, mens andre allerede havde implementeret den før pandemien.

For nogle kandidater letter et videoopkald den angst, der kan komme sammen med samtaledelen af ​​ansættelsesprocessen. Alligevel kan det gøre tingene mere komplicerede. Det kan være en udfordring at oprette forbindelse virtuelt, primært på grund af det faktum, at din regelmæssige ikke-verbale kommunikation enten er vanskelig at se eller lettere fortolkes.

Med lidt forberedelse kan du stadig bruge dit kropssprog til at kommunikere online, hvordan du passer til jobbet. Din kropsholdning er stadig vigtig, så sørg for at justere din stolehøjde og kameravinkel, så du kan sidde lige op. Læg videokonferencevinduet lige ved kameraet, så du kan se lige ind i det for at simulere øjenkontakt, og prøv ikke at se væk på andre noter eller vinduer på skærmen. Og sørg for at foretage fejlfinding af eventuelle opsætnings- og tekniske problemer – såsom kameravinkler, korrekt belysning, ekstern støjkontrol – inden dit opkald for at begrænse behovet for skift og justering undervejs i din samtale. At lege med hænderne oversættes heller ikke godt online og kan forårsage unødvendige distraktioner.

Du kan nikke og smile for at vise, at du lytter (snarere end at bruge verbale signaler og uforvarende dæmpe den anden persons mikrofon). Og vær ikke bange for at tale med dine hænder, selv ikke i en videosamtale. “Brug af bevægelser er stærkt,” siger Holst. ”Det hjælper dig med at fremstå engageret og hjælper dit publikum med bedre at forstå, hvad du siger. Bare sørg for, at dit kamera er så langt væk fra dig, at dem på den anden side af skærmen ikke kun ser dine hænder”

Hvis dette virker meget overvældende at tænke på udover det, du vil sige, så tag en dyb indånding og husk: Nerver er en naturlig del af samtaleprocessen. Men du er nået så langt, og du har din erfaring og ekspertise at trække på. Så lad ikke noget som kropssprog stå i vejen for dig og dit næste job.

Skal vi hjælpe dig med at forberede dig til din næste jobsamtale? Book et uforpligtende møde, så vi kan få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig: https://calendly.com/howtowin/raadgivning