Denne simple vane vil gøre dig mere effektiv (og lykkeligere) på arbejdspladsen
Har du nogensinde hørt fortællingen om den rejsende og de tre murere?
I historien møder den rejsende tre hårdtarbejdende murere, og han spørger dem, hvad de laver.
Den første mand svarer: “Jeg lægger mursten.”
Den anden mand svarer: “Jeg bygger en kirke.”
Den tredje mand svarer entusiastisk: “Jeg bygger en katedral!”
På trods for at alle murere har nøjagtigt det samme job, varierer deres subjektive oplevelse af deres arbejde markant.
Én ting er vigtig at tage med fra denne fortælling: Når vi kan se, hvordan det, vi laver, passer ind i det store billede – når vi er klar over, at hver metaforisk “mursten”, vi lægger, bidrager til noget større – føler vi lykke og selvrealisering.
Og ligesom den entusiastiske murer kan vi også aktivt søge at finde mening i vores arbejde. “Hvorfor” bag det, vi laver, er ikke altid indlysende eller givet, men det er der.
En ny undersøgelse blandt mere end 2.000 fagfolk på tværs af 26 brancher viser, at medarbejderne oplever større tilfredshed på arbejdspladsen, når deres job føles meningsfuldt. Den samme undersøgelse viser, at lønforhøjelser og forfremmelser er mere almindelige blandt medarbejdere, der finder deres arbejde meningsfuldt; disse arbejdere har også en tendens til at arbejde hårdere og mere produktivt.
Det bedste, vi kan gøre for vores karriere, er altså at arbejde aktivt med at finde mening med vores arbejde hver dag. Men at vide dette og faktisk anvende det i praksis er to vidt forskellige ting. Derfor er vi nødt til at lære at udøve noget, som vi hos HowToWin gerne kalder “meningsfuldhedsvanen.”
Hvordan finder man meningen med sit arbejde?
Det er meget simpelt: Når du starter en ny opgave, skal du spørge dig selv: ”Hvorfor gør jeg det her? Hvilken betydning kan jeg tilføje denne opgave? ”
Forfatter Brendon Burchard deler en lignende metode ved navn “Release Tension, Set Intention.” Dette indebærer at omfavne de overgange, vi oplever i løbet af dagen – fra at spise morgenmad til at arbejde, fra at skrive til at deltage i et møde, fra at foretage et telefonopkald til at sende e-mails – som muligheder for at frigøre enhver spænding, vi besidder, og sætte en intention, inden vi går ind til en ny opgave.
Hvis vi bygger videre på denne vane, hvis vi tager et øjeblik ved hver overgang i løbet af dagen til at spørge os selv, hvorfor vi udfører en opgave, inden vi gør det, kan vi tilføre mere mening til den aktuelle opgave og gøre os mere motiverede til at fuldføre den. Den mening, der tilføres opgaven, kan være noget væsentligt, såsom at fremme en sag, du tror på, eller hjælpe andre på en eller anden måde, eller det kan være noget småt, såsom ro i sindet eller udvikling af et personligt mål.
Ikke alle opgaver skal være forbundet med verdensfreden – meningen med opgaven skal bare give dig en positiv følelse, der kan identificeres med et lille smil, en følelse af tilfredshed eller en bedre evne til at fokusere. I nogle tilfælde, som når du arbejder på en særlig kedelig, tilbagevendende opgave, kan den mening, du finder med opgaven, bare være at gøre din chef glad, så du kan beholde dit job og fortsætte med at støtte din partner eller børn. Og det er OK!
Her får du nogle andre eksempler:
- Hvorfor afholder jeg denne præsentation? For at hjælpe med at få mere støtte til det projekt jeg tror på
- Hvorfor skal jeg rydde op i min indbakke? For at reducere mit stressniveau og føle mig lettere, før jeg går hjem
- Hvorfor skal jeg udfylde dette regneark? For at holde styr på vores optegnelser, så vores team fungerer effektivt
- Hvorfor skal jeg deltage i dette møde? For at støtte de mennesker, jeg arbejder med, og tilbyde min hjælp, hvor jeg kan
Selvom vi ikke bygger noget håndgribeligt – ligesom murerne – kan der stadig være mening bag det. Det kan være et springbræt til noget større; det kan være en mulighed for at sætte et eksempel for andre; det kan være en kreativ afsætningsmulighed; det kan være en måde at sikre din pension på.
I sidste ende, uanset hvad vi laver, er der altid en grund til, at vi gør det (ellers ville vi ikke gøre det). Hvilket er gode nyheder, da det betyder, at der altid er mening (og lykke) at finde.
Vil du vide mere? Book et uforpligtende møde allerede i dag for at få en dialog om, hvordan vi kan hjælpe dig med at forløse dit potentiale: https://calendly.com/howtowin/raadgivning
eller kontakt
Kim Holst
CEO
Tlf.: 70 60 50 22
Mail: kh@howtowin.dk