Hvor ser du dig selv om 5 år?

Det er nemt at blive laser-fokuseret på dit næste job og kun dit næste job – uanset hvorfor du søger, men især hvis du er arbejdsløs eller ønsker at komme væk fra en giftig arbejdsplads. Eller måske ved du, hvad du ønsker for fremtiden, du ved bare ikke, om din vision stemmer overens med det, arbejdsgiveren ønsker at høre.

Læs videre for at finde ud af, hvad arbejdsgivere vil vide, hvordan du sammensætter dit svar, og hvad du skal undgå – plus et par eksempler på svar.

Hvorfor spørger arbejdsgiverne “Hvor ser du dig selv om fem år?”

Dette spørgsmål er et forsøg på at måle en kandidats motivation og fremtidige mål samt hvor godt disse matcher stillingen. Har du tænkt over din karrierevej, og hvordan denne stilling og virksomhed ville passe ind i den? Hvad ønsker du at opnå i denne stilling, og hvordan håber du på at vokse ud over det?

Arbejdsgivere søger at forstå, hvilken værdi du vil tilføre deres organisation på din vej til at nå dine mål. De vil også gerne vide, hvilken type person du er og ønsker at være i fremtiden. Hvad er vigtigst for dig: At være stolt af det arbejde, du udfører? Vil du være et godt teammedlem? Vil du være en fantastisk leder?

Do’s

Følg disse tips for at udarbejde et svar, der vil imponere din næste arbejdsgiver.

Relatér stillingen til dine karrieremål

Tænk på dine mellem- og langsigtede karrieremål – måske den type job, du ønsker, den slags virksomhed eller team, du gerne vil arbejde for, eller det slags arbejdsmiljø, du gerne vil være i. Eller måske dit mål handler om, hvordan du vil blive set af de mennesker, du arbejder med – for eksempel som en fantastisk leder eller som ekspert i datasikkerhed.

Find derefter ud af, hvordan denne stilling vil hjælpe dig med at nå dine mål. Er denne stilling et almindeligt skridt på vejen til dit drømmejob? For eksempel vil du måske gerne være en account executive, og du er til samtale til en salgsudviklingsrepræsentant. Eller måske håber du på at få erfaring med en bestemt opgave eller udvikle en færdighed, der vil hjælpe dig i din karriere. For eksempel vil du måske arbejde på et redesign af et websted eller lære, hvordan du administrerer databaser.

Det er okay, hvis du ikke har fundet ud af det hele endnu

Du har måske ingen idé om, hvor du gerne vil være om fem år, især hvis du er en kandidat, der lige har taget hul på din karriere – og det er helt fint.

I dette tilfælde skal du undersøge de karriereveje og professionelle muligheder, der kan følge af den stilling, du er til jobsamtale ved, og lære lidt om relaterede afdelinger. Se, hvad der kunne interessere dig, og vær så klar til at forklare ”hvorfor” du er interesseret. Måske er du til samtale til en salgsrolle, og du vil gerne have erfaring med at sælge til forskellige typer kunder for at få en fornemmelse af, hvilken branche eller niche du måske vil forfølge, eller måske vil du gerne lære mere om markedsføring og hvordan marketing og salg interagerer og samarbejder.

Bare det at vise, at du forstår rollen i dit svar, hjælper. Så selvom du ikke ved, hvor præcis din karriere er på vej hen, så sørg for, at du er klar over, hvilke muligheder dette job vil give dig og vis, at du er spændte på at udforske dem.

Vær ærlig

I sidste ende handler det om, at du skal svare det, der føles rigtig for dig. Så vær ærlig – men taktfuld.

Selvom du tror, ​​at denne stilling kun bliver kortvarig for dig, behøver du ikke sige det. Fokuser i stedet på dit potentiale. Tal om den værdi, du drømmer om at skabe gennem de næste par år. Der er ingen grund til at nævne et specifikt firmanavn eller stilling.

Eksempel: ”Om fem år vil jeg have styret et par multichannel marketing kampagner, og jeg vil være ekspert i datarapportering af sociale medier.

Vær realistisk

Sørg for, at de mål, du taler om, kan opnås i løbet af de næste fem år. Hvis du er ny på arbejdsmarkedet, kommer du ikke til at fremstå ambitiøs, hvis du fortæller en afdelingsleder, at du har deres job om fem år. Det får dig i stedet til at virke naiv (og arrogant). Tal om at rykke et eller to niveauer op i din karriere eller om at lære færdigheder og få erfaringer, du vil blive udsat for i denne stilling.

Følg denne struktur i dit svar

Så hvordan sætter du dette sammen som et svar? Hos HowToWin foreslår vi at følge denne formel:

  • Læg ud med et eller to nøglemål og overvej at forbinde dem med nogle af de kvaliteter, du ønsker at formidle til arbejdsgiveren. For eksempel, “Som person elsker jeg at lære om ny teknologi og trends. I løbet af de næste fem år ser jeg mig selv have etableret en stærk viden om, hvad der er nyt og på vej frem inden for digital markedsføring.”
  • Dyk derefter ned i, hvordan og hvorfor du vil have gjort disse ting. Arbejdsgivere vil gerne se, at du har gennemtænkt din plan. Så fortsætter du med eksemplet kan du sige: “Ved at arbejde som analytiker vil jeg have opnået erfaring med at analysere resultaterne af en række marketingtaktikker, og jeg har holdt mig på forkant med nye trends ved at blive aktiv i en eller flere professionelle marketinggrupper. Jeg vil også bruge min analyse og viden til at bidrage til udformningen af ​​marketingkampagner og opnå en del erfaring med at køre kampagner selv. Dette vil give mig et godt grundlag i markedsføringspraksis og hjælpe mig med at udnytte nye trends effektivt til at skabe marketingkampagner, der aldrig føles uaktuelle.”
  • Afslut med dine ambitioner ud over de næste fem år (hvis du vil). “Derfra håber jeg at beslutte mig for, om jeg vil gå efter at blive marketingspecialist eller fortsætte som generalist. Men uanset hvad håber jeg på, at jeg med tiden kan flytte ind i en marketingchef- eller strategistilling, hvor jeg får større indflydelse på kampagner og branding.”

Don’ts

Her er hvad du ikke skal gøre (uanset hvor fristende det måtte være).

Lad være med at antyde, at du ikke har tænkt over dine mål (eller fortæl en vittighed)

Uanset hvor sandt det føles. Du bør også undgå andre spøgefulde svar som “pensioneret på en strand” eller “som en rig enke“. Selvom du ikke ved præcist, hvad der er i vente for dig, så brug dit svar til at vise, at du har en plan for at finde ud af det.

Lad være med at antyde, at du forlader dette job, når du får chancen

Ikke alle virksomheder forventer, at du stadig skal arbejde for dem om fem år. Men medmindre de angiver andet, er det bedst at antage, at de gør det. Det er meget dyrt at oplære nye medarbejdere, og det er dyrt at rekruttere. Arbejdsgivere vil derfor gerne høre, at du har intentioner om at blive. Du behøver ikke udtrykkeligt at sige, “Jeg vil stadig arbejde her,” hvis det ikke er sandt. Så hvis du er til samtale om en stilling som softwareudvikler hos en startup, skal du ikke sige, at du håber på at have landet dit drømmejob hos Google inden da.

Lad være med at være generisk

Brug dette spørgsmål som en mulighed for at fremhæve, hvorfor du passer godt til stillingen. Måske er du begejstret for at få praktisk erfaring med at producere professionelle videoer efter at have produceret en række succesfulde studiefilm med lidt eller intet budget. Undgå at svare halværligt og vagt med generiske sætninger om, at du vil gøre dit bedste, lære mere om rollen og virksomheden og bruge dine styrker til at hjælpe virksomheden med at nå sine mål.

Eksempler på svar

Et muligt svar på dette spørgsmål kunne lyde som:

“Som person elsker jeg at løse problemer, så om fem år vil jeg elske at blive set som den bedste finansanalytiker, når afdelinger eller projekter skal spare penge og nå deres forretningsmål. Jeg vil arbejde sammen med senior finansanalytikere for at lære af deres tilgange, før jeg selv vil påtage mig et par mindre budgetter og langsomt byggede op derfra. Men jeg vil også gennemføre et par kurser om forretningsdrift ved hjælp af XYZ Co’s faglige udviklingstillæg, da jeg vil være sikker på, at alle forslag, jeg kommer med, ikke bare går til at spare penge, men at øge effektiviteten og nå virksomhedens mål.”

Eller lad os sige, at du er en nyuddannet kandidat, der ikke helt ved, hvor du vil være om fem år. Du kan svare med:

“Om fem år vil jeg gerne være i en stilling, hvor jeg ved mere om mine længerevarende karriereønsker som designer. Jeg vil have erfaring med at arbejde for et designbureau og vide mere om branchen generelt. Jeg vil have vokset mine tekniske færdigheder og lært, hvordan man tager feedback fra kunder og integrerer den. Og som dit bureau er sat op, har jeg også fået muligheden for at designe forskellige slags leverancer – inklusiv hjemmesider, branding og annoncekampagner – så forskellige slags kunder kan se, hvor jeg virkelig føler mig hjemme, før jeg beslutter mig for et fokus.”

Et par år inde i din karriere kan du sige noget som:

“Jeg har fundet ud af, at den mest givende del af arbejdet med HR har været, når jeg får lov til at være med til at sammensætte en trænings- eller udviklingssession – det er så tilfredsstillende at hjælpe mine kolleger med at lære noget nyt og nyttigt. Så om fem år vil jeg gerne være ekspert i læring og udvikling. Jeg har lært mere om, hvad der ligger til grund for at sammensætte udviklingsmuligheder for medarbejderne og har forhåbentlig selv koordineret eller afviklet nogle træningssessioner. I en trænings- og udviklingskoordinatorrolle som denne vil jeg også lære mere om, hvordan man arbejder med individuelle medarbejdere eller teams for at identificere de bedste muligheder for at opkvalificere og finde den bedste form for træning, der er tilgængelig, så jeg leverer programmer, der er nyttige for enkeltpersoner og organisationen generelt. Forhåbentlig hjælper jeg om fem år med at træffe beslutninger om, hvilke slags træningsprogrammer en virksomhed vil tilbyde, og hvordan man sikrer, at medarbejderne får gavn og vækst.”

Har du brug for at blive klædt på til din næste jobsamtale? Book et uforpligtende møde, så tager vi en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig: www.calendly.com/howtowin/raadgivning