Hvorfor udsigten til at vende tilbage til kontoret stresser så mange af os?

Selve ideen om ikke at ville vende tilbage til ‘normal’ ville have været utænkelig for et år siden. Men i dag er mange blevet omformet til en ‘ny normal’.

Der er stigning i antallet af vaccinationer over hele landet, og hvis du ikke har fået dine marchordrer om at vende tilbage til kontoret endnu … vil du snart få det. Og med disse ordrer følger et helt nyt sæt af bekymringer for mange. De indeholder alt fra “Hvad gør jeg med mit barn, der stadig er i hjemmeskole?” til “Hvad med de 5 kg (eller mere), jeg har taget på, siden jeg sidst så mine kolleger?” til “Ved jeg overhovedet, hvordan jeg skal være mere omkring mennesker, når vi ikke længere skal kommunikere over Zoom etc.”

Selve ideen om ikke at ville vende tilbage til “normale” tilstande ville have været utænkelig for et år siden. Men i dag er mange blevet omdannet til en “ny normal.” Så hvad sker der, når du pludselig bliver bedt om at komme tilbage til virkeligheden … Den, hvor du skal skifte joggingbukserne ud med en kontoruniform?

En ny international undersøgelse blandt amerikanske medarbejdere viste, at to tredjedele er bekymrede for at vende tilbage til den fysiske arbejdsplads og er bange for deres helbred og velvære. Næsten halvdelen af respondenterne (48%) siger, at de gerne vil arbejde eksternt nogle dage og andre dage fra kontoret. Mange arbejdstagere (41%) siger, at de ville være villige til at tage et job med en lavere løn, hvis deres virksomhed tilbød en hybrid arbejdsmodel. 47% af medarbejderne siger også, at de sandsynligvis ville forlade deres job, hvis det ikke tilbød en hybrid arbejdsmodel, når pandemien slutter.

Sarah Harte, siger, at frygt for at vende tilbage til kontoret er en normal reaktion, fordi de fleste af os har svært ved forandring.

“Jeg tror, at mange mennesker er i nøjagtig samme båd, hvor de føler sig virkelig bekymrede over forandring,” siger Harte. “Jeg opfordrer folk til at tænke tilbage på tiden før pandemien og huske, hvor angstfremkaldende det var at foretage disse ændringer, som vi nu er vant til. Og nu tænker vi på, hvor underligt det bliver at gå tilbage, til det, vi plejede at tro, var normalt.”
Det er en almindelig oplevelse at have angst for forandring, siger hun. Der er også en meget reel frygt, som mange stadig har, for at blive smittet. Hvis du føler dig stresset over tanken om at være tilbage i nærheden af dine kollegaer, opfordrer Harte til tålmodighed og fleksibilitet.

“Vi skal alle være i stand til bare at være tålmodige med os selv og hinanden for at tilpasse os. Men vi kommer alle igennem det,” sagde hun.

Deborah Serani, psykolog, forklarer, at det kan forventes, at nogle vil støde på “re-entry trauma”, når de returnerer til arbejdspladsen.

”Hver gang du oplever en traumatisk begivenhed, tager det tid, før du kan internalisere de nye rammevilkår som en del af din naturlige hverdag,” siger Serani. ”Mens nogle kan skifte fra en ekstraordinær situation med moderat lethed, vil der være mange, der oplever traume ved at omstille til en ny hverdag – hvor tilpasningen til det nye normale kan forårsage angst, usikkerhed, depression og måske endda traumatisering.”

For dem, der vender tilbage til arbejde, siger Serani, at “skabe sikre og reflekterende rum” om dagen vil hjælpe med overgangen. “Fordi traume er en destabiliserende oplevelse, foreslår jeg altid, at andre arrangerer deres arbejdsdag med flere korte indbyggede pauser for at afstresse, genopfylde og genoprette forbindelse. Og skabe et arbejdsområde, der er trøstende og beroligende.”

Og hvad nu hvis du falder ind i den kategori af arbejdere, der oplever, det at arbejde hjemmefra faktisk har været gavnligt for din livsstil?

“Det er faktisk en temmelig stor kategori. Der er mennesker, der nyder at have flere virtuelle møder i modsætning til at være på kontoret. For nogle familier er det virkelig praktisk, fordi der er muligheder for at arbejde uden børnepasning og sådan noget,” siger Harte. Hvis du falder inden for den kategori, foreslår Harte, at du tager et møde med din arbejdsgiver og påpeger nogle af de “arbejdsgevinster”, du har oplevet i det forløbne år, og foreslår en form for hybrid arbejdsmodel fremadrettet.

“Det kan godt lade sig gøre. Vi har alle sammen været en del af denne historiske nedlukning,” siger Harte. “Der er mange mennesker, der gennemgår lignende ting, så vi kan med fordel dele vores oplevelser med andre i modsætning til at gå og føle, at det vil få os til at være en outsider. Det er faktisk den ting, der vil forbinde os med hele samfundet.”

Serani er enig i denne udtalelse og tilføjer “Målet her er at være bevidst om, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at føle på, hvad vi alle har set, hørt, været vidne til eller oplevet. Mens du måske har lyst til, at din angst eller fortvivlelse over pandemien er unik for dig, vil du opdage, at mange også har de samme bekymringer.”

Book et uforpligtende møde allerede i dag for at få en dialog: https://calendly.com/howtowin/raadgivning

eller kontakt

Kim Holst
CEO
Tlf.: 70 60 50 22
Mail: kh@howtowin.dk