Kom foran i jobkøen med et godt video CV

Med et video CV øger du markant dine muligheder i din vej til et nyt job. Ved at give modtageren mulighed for at ”lære dig at kende”, ved hjælp af din video, vil du blive husket og virke langt mere interessant for modtageren, end ved kun at sende en ansøgning. Som ved normal jobsøgning, skal du stadig sende en ansøgning og et CV, men sender du også dit video CV, sammen med ansøgningen, vil du med garanti distancere dig fra alle de andre ansøgere.

I denne artikel finder du gode råd til, hvordan du kan udarbejde dit eget video CV. Det er vigtigt at huske på, at din video skal være i en god kvalitet og indholdet gennemarbejdet, ellers kan du risikere, at den vil have modsat effekt. Giv dig god tid til at forberede dig og efterfølgende redigere videoen.

Forberedelse inden optagelse – udarbejd et manuskript
Inden du kaster dig ud i det, skal du have fat i papir og blyant først. Skriv ned, hvilke budskaber du gerne vil sende til modtageren. List alle dine spidskompetencer – både faglige såvel som personlige. Find billeder, som du gerne vil have med i din video, eller andet som inspirer dig, eller siger noget om dig. List ikke dine kompetencer op som en remse, men noter nogle eksempler, hvordan du normalt sætter dem i spil. Tag modtageren igennem dine erhvervserfaringer og fortæl om dine ansvarsområder og de gode resultater, du har høstet i det pågældende job. Når du har dit manuskript klar anbefales det, at du bruger tid på at øve dig inden den endelige optagelse. Træn foran familie, venner eller forestil dig, at du har en tilhøre og øv dig, således du fremstår naturlig og ved præcis, hvad du vil sige.

Teknikken på plads
Nu er du klar til at optage. Som ved enhver jobsamtale, hvor du klæder dig pænt på og virker præsentabel, skal du have samme tilgang, når du optager din video. Om du benytter din PC til at optage, din mobil eller dit kamera er sådan set lige gyldigt, det vigtigste er, at du ender med en god kvalitet af din optagelse. Husk, hvis du benytter din mobil eller kamera, også at anvende et stativ, således din video ikke ”ryster”. Hav fokus på, at gøre det så kort og præcist som muligt. Lad ikke din video vare mere end 2 minutter.

Lækker baggrund, lys og lyd
Tænk over, hvordan du får lys nok til din optagelse. Optag i dagslys og hav fokus på, at lyset ikke må komme bagfra, så dit ansigt bliver mørkt. Brug tid på at finde en god baggrund. Den skal være rolig og indbydende. Husk på, at en ren hvid baggrund kan virke hård. Måske benyt en bogreol, et smukt område i baggrunden eller en noget, der kan relatere sig til dig og din person.
Test din lyd og vær sikker på, at der ingen støj er i baggrunden, mens du optager. Det kan være fristende, at optage videoen i naturen, men sværere at få lyden til at spille maksimalt. Støj fra vind og vejr, trafik, børn der leger eller tilsvarende, vil kunne høres på dit slutresultat og er ikke at foretrække.

En spændende optagelse
For at fastholde modtageren af din video kan du overveje, hvordan du kan gøre den mere spændende. Hvis du blot sidder foran kameraet og taler i to minutter, kan det godt virke langt og lidt kedeligt. Mens du taler, kan du eventuelt vise en sekvens af dig selv i en arbejdssituation, eller en side, hvor du viser dine kompetencer – måske som smart grafik, hvor du har ”rated” dem. Brug fantasien og kast dig ud i det. Alt kan jo redigeres, efter du har alle dine optagelser klar.
Tal langsomt og tydeligt og hav fokus på din fremtoning endnu mere, end ved en jobsamtale. Du vil have modtagerens fulde opmærksomhed på både, hvad du siger og hvordan du i det hele taget fremstår. Husk at smile og brug dit kropssprog til at understøtte dine budskaber.

Vigtigt at slutte godt af
Som afslutning på din video, skal du fortælle modtageren, hvordan de kan træffe dig. Du kan afslutte din video med en side til allersidst, hvor dine kontaktinformationer står skrevet. Du kan også vælge at indsætte et statisk billede, som kan ses hele videoen igennem.

Når er klar med alle dine optagelser, billeder mv., er det tid til at redigere din video. Har du mod på at gøre det selv, findes der udmærkede programmer, som du kan anvende, fx Movie Maker til Windows, Apple iMovie til Mac, eller Shotcut (alle nævnte er gratis og gode begynderprogrammer til videoredigering). Du kan også vælge at lade en professionel hjælpe dig med redigeringsarbejdet.

Hvor du med fordel kan bruge din video
Du kan bruge dit video CV rigtig mange steder. Du kan uploade det på din LinkedIn-profil, på dit eget website, sende videoen med ved jobsøgninger eller uploade den, gratis, på YouTube og medsende linket, når du sender din ansøgning.

Hvis du vil vide mere, så kontakt HowToWin på 70 60 50 22 og spørg efter Kim Holst.