Kunsten i at netværke

Husk på, at det at netværke er en kunst. Når folk for første gang hører begrebet netværk, tror mange, at dette betyder at udnytte personlige forbindelser til at finde jobmuligheder ved at bede om tjenester og endda udnytte folk og deres ressourcer. På grund af dette ser nogle netværk som ubehageligt eller endda påtrængende. Men når netværk udøves rigtigt, er det ikke kun gensidigt fordelagtigt for begge parter, men det er også en måde at udveksle friske ideer og at få folk til at se muligheder, de ikke før havde overvejet.

Koger man netværk helt ind til benet, så handler det egentlig bare om kommunikation. Enhver, du interagerer med, kan blive en del af dit netværk f.eks. din nabo, læge, postbud osv. Uanset om de er i din branche eller ej, kan de mennesker, du kommunikerer med på daglig basis, være dem, der åbner nye døre og muligheder for dig.

Netværk er ikke kun en god måde at udvide dine muligheder på. Forskning har også vist, at netværk er det vigtigste værktøj til at få et job på i dag. Yale University oplyser, at omkring 70% af jobbene opnås via netværk, hvilket placerer det langt foran enhver sekundær metode. Mark Granovetter, en kendt Stanford-professor, bekræfter dette, da han vurderer netværk som 7,5 gange så effektivt som den næstbedste jobkilde. Ud fra dette kan vi konkludere, at personlige forbindelser, kommunikation og anbefalinger kan få dig langt. En jobsøgende, der ansøger et job online uden en forbindelse til virksomheden, har en drastisk lavere chance for at få stillingen end en ansøger, der har et etableret netværk i virksomheden. Netværk giver dig mulighed for at skille sig ud i en pulje af ansøgere og øger din synlighed. Dagene med kolde opkald er ved at være talte, da netværk er ved at blive en nødvendighed for at opnå succes med jobsøgningen.

Bortset fra den overbevisende forskning og statistik, der beviser, hvordan netværk kan påvirke ansættelsesprocessen, kan netværk også have mange andre fordele. Som nævnt tidligere kan netværk være gensidigt gavnligt, hvis det gøres rigtigt. En måde at sikre, at netværk udføres rigtigt, er ved at bede dine forbindelser om råd og navne på relevante personer, i stedet for at bede om et job. Dette flytter tonen fra en tjeneste til en samtale. I denne (meget korte) samtale har du muligheden for at give udtryk for dine mål og kompetencer, samt hvor du ser dig selv arbejdsmæssigt i fremtiden. De fleste mennesker vil som regel gerne hjælpe af uselviske årsager, men de vil også indse, at de muligvis kan få tjenesten gengældt på sigt. Netværkets kunst.

At netværke virtuelt

Lad os tage et kig på mekanikken i et netværksmøde virtuelt.

Det første skridt er at anmode om et møde. Du anmoder om mødet ved at sende en simpel mail som denne: “Jeg håber, at du stortrives. Jeg spekulerede på, om du ville være villig til at mødes med mig til et hurtigt virtuelt møde på omkring 15-20 minutter? Jeg er i øjeblikket ved at undersøge nye karrieremuligheder og ville være beæret over at få dine råd om arbejdsmarkedet såvel som, hvad du tænker om min strategi. Lad mig vide, hvornår det kan passe med dig. Jeg ser frem til at høre fra dig”.

Husk på, at du undersøger karrieremuligheder, IKKE søger job. Og du søger råd, IKKE hjælp. Det korrekte sprog i din e -mail er afgørende for at få et positivt svar!

Et netværksmøde kan ikke foretages telefonisk af mange årsager, primært vil du ikke have deres opmærksomhed. Det skal være personligt eller virtuelt.

Start altid mødet med at takke vedkommende for at må bruge et par minutter af deres tid. Herefter er det tid til, at formulerer, hvor du kan skabe værdi, som omfatter, hvad du har gjort indtil nu, og hvad dine mål er fremadrettet. Dette skal være et kort oplæg, da der jo er det, du søger råd om.

Efter et par minutters samtale og afklaring takker du dem og spørger, om de muligvis kender til et par kontakter, du kunne tale med for at fortsætte din netværksindsats. VIGTIGT: Når du beder om navne, skal du nævne, at du ønsker at tale med mennesker, der er “godt connected”, ikke nødvendigvis i din branche.

Et stærkt netværk kan gøre hele forskellen for din karriere og dine fremtidsmål. Ikke alene kan et netværk være der, for at støtte dig gennem ansættelsesprocessen, men kan også tilbyde rådgivning til alle faser af en jobsøgning. Dette inkluderer råd om, hvordan man håndterer en jobsamtale, skriver en ansøgning, de bedste hjemmesider at holde øje med osv.

At netværke er en yderst effektiv strategi i din jobsøgning

Dit netværk kan også give dig råd om, hvad du kan forvente i din specifikke karrierevej, set fra en insiders perspektiv. Der kan være aspekter i din branche, som du ikke har erfaring med eller viden om. Med en insiders viden kan du bedre forberede forventningerne til stillingen. Netværk har været en del af vores kultur i generationer, mennesker, der hjælper mennesker, bruger kommunikation og forbindelser til at løfte hinanden. Vi kommunikerer med en lang række mennesker hver dag og skaber forbindelser – både store og små. Disse forbindelser er det, der får verden til at fungere, og som holder vores sind åbent for en række muligheder. Husk på, at det er en kunst at netværke effektivt!

Hvis du vil vide mere om brugen af netværk, så book en uforpligtende dialog allerede i dag: https://calendly.com/howtowin/raadgivning