Sæt gang i din karriere ved brug af visualisering

En af de øvelser, der bidrager til Michael Phelps ’succes som svømmer, finder sted lang tid før, han hopper i bassinet. Som en del af sin træningsplan visualiserer Phelps hver en lille detalje i sit heat – alt fra at reagere på noget, der går galt (som at dragten går i stykker) til at krydse målstregen foran sine konkurrenter.

Phelps har brugt visualisering (sammen med andre træningsmetoder, selvfølgelig) for at opnå utrolige ting i sin karriere – han har eksempelvis vundet 28 olympiske medaljer. Du behøver ikke være atlet i verdensklasse for at låne hans trick – jeg, Kim Holst, er et levende bevis herpå.

Visualisering har spillet en helt afgørende rolle i at nå en række af mine karrieremål, såsom at pitche højt profilerede kunder med tillid, skalere min virksomhed og tackle store, komplekse projekter uden at føle mig helt overvældet. Min visualiseringspraksis har på mange måder fungeret som broen mellem, hvor jeg er i min karriere, på et hvilket som helst tidspunkt, til det sted, hvor jeg gerne vil være – ved at lade mig se og mærke min fremtidige succes, før det rent faktisk sker.

”Tænk på at samle et puslespil. Har du nogensinde forsøgt at samle ét uden at have kassens top at se på? Det er ekstremt svært at færdiggøre puslespillet uden at vide, hvordan det endelige resultat skal se ud,” siger executive leadership coach Lisbeth Vangsbjerg. “Du sammensætter måske forskellige brikker, du får måske dele af puslespillet færdigt, men det vil tage længere tid, være mere udfordrende og muligvis aldrig blive helt færdigt.”

Ifølge Vangsbjerg gør det samme sig gældende for din karriere; jo mere forberedt og detaljeret du er, når du visualiserer, hvad du ønsker fra din karriere, jo lettere bliver det at føre det ud i livet.

Selvom visualisering bestemt kan hjælpe dig med at forbedre ydeevnen, skal du sørge for at sammensætte det med handling for at få de bedste resultater. Phelps visualiserede ikke bare sig selv ved at vinde løb – han tilbragte også hundredvis af timer i bassinet.

Vil du prøve kræfter med visualisering? Her er, hvad du behøver at vide, for at komme i gang.

Hvad er visualisering?

Inden vi går i dybden med, hvordan visualisering fuldstændigt kan transformere din karriere, lad os hurtigt dække, hvad visualisering præcist er.

“Visualisering er evnen til at skabe et klart billede i dit sind af den nøjagtige begivenhed, du ønsker at skabe,” siger Vangsbjerg. “Det er også kendt som, at man internaliserer, tiltrækker og benytter sig af ‘positiv tænkning’,” tilføjer hun. Det er “en egentlig færdighed, som en person kan lære.”

Visualisering er at se, føle og fuldstændig legemliggøre et fremtidigt resultat – uanset om det er at få hjørnekontoret, gennemføre et maraton eller købe dit drømmehus – før det sker. Ved at skabe dit ønskede fremtidige resultat i dit sind, i så mange detaljer som muligt, kan du faktisk omdanne din visualisering til virkelighed.

Videnskaben bag: Hvordan fungerer visualisering egentlig?

Når du visualiserer dig selv, opnå et specifikt mål, fortolker din hjerne dette billede som virkelighed – og skaber som følge heraf nye neurale veje til at understøtte denne virkelighed.

“Visualisering er effektivt til at øge performance, fordi den aktiverer de samme områder af hjernen, der aktiveres, når de rent faktisk udfører en opgave – atletisk, akademisk eller noget helt tredje,” siger Ronnie Vindbjerg, managementkonsulent med master i Ledelses- og Organisationspsykologi. “Det ændrer faktisk mønsteret for vores elektrokemiske hjernebølger.”

Med andre ord, ved at bruge visualisering snyder du din hjerne til at handle som om, dit ønskede resultat – uanset om det er at naile en præsentation, lande en stor forfremmelse eller starte din egen virksomhed – er det allerede sket. Og fordi din hjerne tror, at dit ønskede resultat allerede er sket, er du mere tilbøjelig til at tage de nødvendige handlinger for at tilpasse din hjernes opfattede virkelighed.

Hvilke visualiseringsøvelser kan jeg gøre for at få mere succes på jobbet?

Forskning har som sagt vist, at visualisering kan fungere som et værktøj til at fremme dine karrieremål. Men hvordan bruger du det i praksis til at gøre dig mere succesrig? Her er et par øvelser til at komme i gang.

Begynd med grundlæggende visualisering

Hvis du er ny på visualiseringstoget, er det en god idé at starte med det grundlæggende. Tag et par minutter for dig selv hver dag, hvor du sætter dig ned, lukker øjnene og forestiller dig, hvor du gerne vil hen, hvem du vil være, og hvad du vil opnå i din karriere. Du kan starte i det små (som at forestille dig selv, naile en kommende præsentation) eller tage den et skridt videre (som at fejre din første tjente million).

Nøglen til denne øvelse er at være så specifik som muligt. Se hvad der kommer til at ske klart i dit sind. Kom godt ind på alle de små detaljer, lige fra hvad du har på til den måde, du taler på. Og lad dig selv opleve de følelser, der følger med visualiseringen (så f.eks. den følelse af stolthed, du ville føle, hvis du landede en forfremmelse eller den spænding, du ville få, hvis du lancerede et nyt produkt). Jo mere realistisk du kan lave din visualisering, jo mere effektiv bliver den.

Forestil dig det værst tænkelige scenarie

Der vil helt sikkert være forhindringer på enhver karriererejse. Med visualisering kan du forudse, hvad de bliver – og komme med en plan, så du ved præcist, hvordan du skal håndtere dem, når de opstår.

Lad os f.eks. sige, at du forbereder dig på at fremlægge en ny projektidé til dit team. Visualiser alle de ting, der kan gå galt – du har IT problemer, du glemmer vigtige oplysninger midt under din fremlæggelse eller dit team siger, at de ikke er interesseret – og endnu vigtigere, hvordan du håndterer dem.

Iværksætter Jesper Blicher Dahl kalder dette “frygtindstilling”; dybest set bruger du tid på at forestille dig alle de potentielle værst tænkelige scenarier, og hvordan du vil navigere dem. På denne måde vil du være forberedt og have en gameplan, hvis og når det sker. Du vil være meget mere tilbøjelig til at lykkes som følge heraf.

Fokusér på specifikke kompetencer eller mål

Vil du blive bedre til at tale foran et publikum? Brug tid på at visualisere dig selv stå og holde tale foran en skare af mennesker. Vil du øge antallet af potentielle kunder, du taler med hver dag? Forestil dig, at du tager telefonen og får ringet ud til masser af mulige kunder hver dag. Pointen er, at jo mere du træner kompetencerne gennem visualiseringer, jo bedre vil du være til den nævnte kompetence i virkeligheden.

Skriv det ned

Har du svært ved at visualisere ting i dit sind? Ingen problemer! At nedskrive dine visualiseringer kan være lige så effektivt som at forestille dig dem i dit hoved – måske endda endnu mere.

“Jeg får altid mine klienter til at skrive en historie, der detaljeret beskriver, hvordan de vil have deres fremtid til at se ud – helt ned til de mindste detaljer som billederne på væggen af deres kontor,” siger Vangsbjerg. ”Voksne lærer ved at bruge alle deres sanser. Ved at skrive øvelsen ned bruger de deres tanker såvel som den fysiske skriveaktivitet, der forsegler ideen og gør den mere konkret. ”

Næste skridt: Hvad kan du ellers gøre?

Det er klart, at visualisering er et kraftfuldt værktøj. Men her er en vigtig påmindelse: Hvis du vil se virkelige resultater, skal du parre det med håndgribelige handlinger. Du kan visualisere dig selv ringe til 100 kundeemner om dagen – men hvis du aldrig rent faktisk tager telefonen, får du ikke de resultater, du leder efter.

Det er “mere end bare ‘tænk over det, og det vil ske’,” siger Vangsbjerg. “Når du visualiserer dig selv som leder eller som iværksætter … skal du begynde at reagere og handle, som du ville i den rolle.”

Så hvis du for eksempel visualiserer dig selv lande en eftertragtet forfremmelse, skal du ud over at forestille dig selv i denne nye rolle, begynde at handle som om du allerede er i den – uanset om det betyder at tage mere ansvar, vejlede nyere medlemmer af dit team eller logge ekstra timer på kontoret.

”Mulighederne begynder at vise sig, når du kombinerer tanker med handling. Du tiltrækker mennesker og omstændigheder, der hjælper dig med at komme dertil, ”forklarer Vangsbjerg. “Det øger bogstaveligt talt din selvopfyldende profeti.”

Visualisering er som en køreplan for det gamle ordsprog –” if you can dream it, you can achieve it”. Fordi de rigtige øvelser kan hjælpe dig med at forestille dig den karriere, du ønsker. Og med den vision plus de tilsvarende handlinger kan du begynde at gøre din drøm til virkelighed.

Har du brug for hjælp til at visualisere din karriererejse? Book et møde allerede i dag, så vi kan få en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig: https://calendly.com/howtowin/raadgivning