Tænker du på et karriereskifte? Her får du 6 tips fra personer, der har taget springet
Hvis du går og tænker på at lave et karriereskifte, skal du vide dette: Det er helt normalt at få en trang til at prøve noget nyt. Når dine mål, prioriteter og ambitioner ændrer sig, kan det, du leder efter, i et job også skifte til noget andet.
Måske har du tænkt på et karriereskifte i et stykke tid nu, eller måske har du for nyligt overvejet din karrierevej i lyset af pandemirelaterede udfordringer. Uanset årsagen er det aldrig for sent at foretage et skifte.
Vi har samlet en række gode råd fra seks personer, der har taget springet og skiftet karriere, og hvordan de med held navigerede i deres omstilling – så du også kan!
- Find lighederne mellem dine tidligere stillinger
Hvis du er klar til en ændring, men ikke helt sikker på, hvilken retning du skal tage din karriere, skal du starte med at tænke på, hvilke ligheder dine tidligere roller indeholdte. Det gjorde underværker for Susanne.
Før hun kom til den virksomhed, hvor hun nu er vicepræsident for it-kundeoplevelsen, arbejdede Susanne som medarbejder i et herberg for hjemløse, som videoredigerer og kundeservicemedarbejder.
”Når jeg ser tilbage på denne meget usædvanlige rejse, jeg har taget, er der bestemt ensartede temaer, der fletter det hele sammen. Jeg betragter mig selv som et talerør for dem, der ikke har en stemme, hvad enten det er hjemløse eller kunder, der ikke er ved bordet, da vi træffer beslutninger på deres vegne, ”siger hun.
Derefter var hun i stand til at vurdere, hvilke andre brancher eller typer af stillinger der ville passe godt til hendes kompetencer og tillade hende at udføre meningsfuldt arbejde. ”At udleve mine personlige værdier og etik gennem mit job er super vigtigt for mig, så jeg er tiltrukket af missionsledede virksomheder,” siger Susanne.
- Udfyld eventuelle huller i dit kompetencesæt
Alexandra kom først til sin nuværende arbejdsplads i en customer operations rolle, men da hun opdagede sin passion for teknik, var hun i stand til at skifte retning til softwareingeniør hos det samme firma. Hvordan gjorde hun det? For det første brugte Alexandra meget tid på at lære de nødvendige kompetencer – herunder at tage de samme kodningskurser flere gange.
”Kurserne inspirerede mig til at tage min læring et skridt videre professionelt,” siger hun. “Jeg gik sammen med et par kolleger internt for at lede en mini-kode bootcamp, hvor de, der var interesserede i at lære at kode, kunne blive vejledt af andre softwareingeniører i virksomheden.”
- Udforsk muligheder inden for din virksomhed
Et karriereskifte betyder ikke altid at brancheskifte – det kan betyde en ny vej inden for den virksomhed, du allerede arbejder for. I Jespers tilfælde blev hans deltidsjob fra gymnasietiden til en livslang karriere hos virksomheden, hvor han har arbejdet i forskellige stillinger lige fra medicokonsulent til direktør for HR.
Hemmeligheden bag hans succes? Han var ikke bange for at prøve nye ting – selv når han ikke havde den formelle uddannelse.
”Ved at løfte min hånd og være modig viste det ledelsen, at jeg var seriøs omkring mit engagement og mit ønske om at gøre mere,” siger han. “Derfor vidste de, at de kunne stole på mig, når det var tid til at udfylde den nye rolle, tildele projekter eller lede den nye opgave.”
- Opsøg virksomheder med stærke udviklingsplaner
Visse virksomheder er ideelle til kandidater, der ønsker at skifte karriere, fordi de er forpligtet til at investere i deres medarbejderes faglige uddannelse og udvikling. Sådan var Lone, der tidligere havde arbejdet som lægemiddelskonsulent, i stand til at skifte job – og branche.
Lone accepterede en stilling som analytiker i virksomheden, som tillod hende at udnytte virksomhedens mange udviklingsmuligheder, herunder mentorstillinger, betalt undervisning og jobrotation. Hun fik også vejledning og støtte til at afgøre, hvor hun bedst vil kunne trives på lang sigt – og det førte til hendes nuværende rolle som kontraktadministrator.
”Jeg lærte, at det ikke var ualmindeligt at være usikker på sin karrierevej, og ved at udnytte disse muligheder var jeg i stand til at få en overflod af viden og forståelse, som hjalp mig med at sætte og nå mine karrieremål,” siger hun.
- Vær ikke bange for at starte forfra – fra bunden
Måske er det mest uhyggelige ved at skifte karriere, især når du er længere på din nuværende vej, at skulle starte helt fra bunden. Denne type usikkerhed er noget, Søren stod overfor, da han skiftede retning til den private sektor efter at have tjent 22 år i Forsvaret. ”I militæret vidste jeg, hvad mit job indebar, hvordan jeg kunne få succes, og hvor jeg kunne finde svar. Det var stressende at skulle lære disse ting igen. ”
Hvis du kan få det til at fungere økonomisk – eller du er i stand til at spare op inden, du foretager et karriereskifte – kan en lavere stilling hjælpe dig med at få erfaring og dermed mulighed for at vokse i et nyt felt eller en ny branche. For Søren tillod dét at deltage i et karriereprogram med praktik i en virksomhed en mulighed for at prøvekøre en civil rolle. Efter sin praktikplads fik Søren et job som kundesupportvejleder hos Biogen, hvor han leder sit eget team. Takeaway, siger han, er at du kan opbygge dig selv igen fra ethvert udgangspunkt.
- Lær at overvinde bedragerisk syndromet
Da Erik blev afskediget fra sit regnskabsjob i en bank i 2018, besluttede han sig for at investere sin tid – og en del af sin fratrædelsespakke – i at fremme sin uddannelse. Han tog et datavidenskabskursus på IT Universitet og med hjælp fra programmets karriererådgiver fik han sit drømmejob som dataanalytiker.
En af de ting, som Erik kæmpede mest med gennem hele hans jobsøgning, var at han følte sig som en bedrager – en almindelig bivirkning, når du opgiver en karriereidentitet for en anden. Han lærte at overkomme det ved at tage ejerskab over det faktum, at han stadig havde meget at lære i sit nye felt.
“Det er vigtigt at være komfortabel med at føle ubehagelig, hvilket er svært,” siger han. “At kunne leve med ubehag og nærme sig det fra et positivt perspektiv og et sted af nysgerrighed gjorde sådan en forskel.”
Vil du vide mere? Book et uforpligtende møde allerede i dag for at få en dialog om, hvordan vi kan guide dig igennem et karriereskifte: https://calendly.com/howtowin/raadgivning
eller kontakt
Kim Holst
CEO
Tlf.: 70 60 50 22
Mail: kh@howtowin.dk